Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Káprázatos volt a vasárnap esti csillageső

D KOM20180812023
2018.08.13. 11:48

Hála a kedvező időjárásnak és holdfázisnak, az év egyik leglátványosabb asztronómiai jelenségében gyönyörködhettek azok, akik a szabad ég alatt, távol a városi fényektől töltötték a hétfőre virradó éjjelt. A kis túlzással egymás sarkát taposó Perseida hullócsillagok talán kárpótolták is azokat, akik az évszázad leghosszabb holdfogyatkozásából kimaradtak a felhős idő miatt.

A Perseidák meteorraj a 133 éves keringési idejű üstökös, a 26 kilométeres átmérőjű 109P/Swift-Tuttle által a pályáján hátrahagyott törmelék, ezen a meteortörmelék-rajon halad keresztül a Föld minden évben július közepe és augusztus vége között. A többnyire homokszem méretű, legfeljebb kavics nagyságú darabok nagy, 209 ezer kilométer per óra körüli sebességgel Földünk légkörébe lépve a levegővel súrlódva felhevülnek, felizzanak és elégnek, látványos csíkokat húzva az éjszakai égbolton.

A Perseidák intenzitása változó, a csillagászok idén az augusztus 11-12-i hétvégére tették a gyakoriság maximumát, a megfigyelés szempontjából a vasárnapról hétfőre virradó éjjel volt a legkedvezőbb. Aki netalán átaludta volna az égi showműsort, az alábbi képgalériával vigasztalódhat, illetve érdemes lehet még a következő egy-két éjszakát is eltölteni az égbolt figyelésével, a Hold épp csak növekvő sarlója sem rontja a fényviszonyokat még pár napig.

Nyitókép: Komka Péter/MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?