Erzsébet
1 °C
4 °C

Olcsóbbak lesznek az újrahasznosított PET-palackok Franciaországban

2018.08.13. 21:43

Bónusz-malusz rendszer bevezetését tervezi a jövő évtől a francia kormány, hogy ezzel bírja rá az embereket az újrahasznosított termékek használatára. „Amikor majd két, újrahasznosított műanyagból, illetve a hagyományos műanyagból készült palack között lehet választani, az első olcsóbb lesz" – jelentette ki a Journal du Dimanche (JDD) francia hetilapban Brune Poirson környezetvédelmi államtitkár.

A Poirson által 2019-ben bevezetni tervezett rendszer bónusz-malusz elven működne, és akár tíz százalékos különbség is lehet az árban. Az államtitkár megerősítette azt is, hogy a kabinet 2020-ig le akarja állíttatni a műanyag szívószálak árusítását.

Emmanuel Macron francia elnök választási kampányában tett ígéretet arra, hogy 2025-ig Franciaországban a műanyag hulladék 100 százalékát újrahasznosítják. Ez az arány jelenleg a 60 Millions de comsommateurs (60 millió Fogyasztó) című magazin szerint 25 százalék.

Flore Berlingen, a Zero Waste France környezetvédő szervezet igazgatója szerint az újrahasznosítás fontos, de nem elegendő, szigorúbb intézkedésekre van szükség a túlcsomagolással, illetve az eldobható tárgyakkal kapcsolatban.

A francia kormány július elején találkozott ötven cég és szövetség képviselőivel, amelyek különböző kötelezettségvállalásokat tettek, például arra, hogy megduplázzák a műanyagból készült termékeikben az újrahasznosított alapanyagok arányát. „Ha két éven belül nem jön be a számítás, áttérünk a szabályozásra" – figyelmeztetett Brune Poirson.

Michel-Édouard Leclerc, a nevét viselő áruházlánc elnök-vezérigazgatója a JDD magazinnak azt mondta, hogy „a törvényt megelőzve" 2019 elejétől nem árusítanak szívószálat, valamint eldobható edényeket és evőeszközöket. A Carrefour áruházlánc 2018 végétől nem árusít szívószálakat és nem csomagolja műanyagba a bio zöldségeket és gyümölcsöket.

Az Európai Bizottság drasztikusan csökkenteni akarja az egyszer használatos termékek használatát a fültisztító pálcikától a halászati eszközökig.

Az eldobható műanyag bevásárló zacskó árusítását idén Chilében és Új-Zélandon tiltották be. Az ágazat ennek ellenére tovább virágzik: tíz év alatt 40 százalékkal nőtt a műanyag termékek előállítása, mindenekelőtt a csomagolóanyagok felvevő piacának köszönhetően, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?