Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Magyarországról is kitilthatják a Kasperskyt

Képernyőfotó 2018-08-14 - 11.01.14.png
2018.08.14. 13:14

Szűk két hónappal ezelőtt szögezte le az Európai Parlament egy határozatban, hogy az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég termékei „igazoltan rosszindulatúak", és mint azt a Kiber Blog kiszúrta, a magyar kormány friss, feltűnés nélkül meghozott határozata igazodik is a potenciálisan veszélyes orosz informatikai befolyás csökkentését célzó új elvekhez. Az Európai Unió törvényhozói testülete azt javasolta az EU-s intézményeknek, hogy vizsgálják felül a informatikai rendszereiket, és szabaduljanak meg az orosz eredetű szoftverektől, mint amilyenek a Kaspersky Lab termékei is.

A magyar kormány augusztus 13-án megjelent 1370/2018. számú, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozata az "új állami informatikai rendszerek üzembe helyezése esetén alkalmazandó intézkedésről" így fogalmaz:

A Kormány

1. egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása;

2. felhívja a minisztereket, hogy az 1. pont szerinti szervezetek esetében végezze el a szükséges felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztassa a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét; Felelős: valamennyi miniszter, Határidő: 2018. október 15.

3. felhívja a belügyminisztert, hogy valamennyi új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén gondoskodjon a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökének tájékoztatásáról, amennyiben az 1. pont szerinti potenciálisan veszélyes termék alkalmazására kerül sor. Felelős: belügyminiszter, Határidő: folyamatos.

A Kiber Blog szezője szerint "ezzel Magyarországon (is) vége a Kasperskynek. Lehet, hogy otthoni vagy kisvállalati verziókban még egy ideig meg-megjelenik, de vállalati és kormányzati szinten innentől kezdve a Kaspersky használata tilos."

A megfogalmazás alapján valóban úgy tűnik, hogy a magyar kormány az eddigi hallgatás és halogatás, az ellenzéki követelések ignorálása után hirtelen eleget tesz az EU-s határozatnak. Hogy milyen tényleges gyakorlati lépések következnek a fenti kormányhatározatból, azonban nem egészen világos, és ismerve a hazai politikai környezetet, nehezen megjósolható.

Ha szó szerint vesszük a leírtakat, akkor csak annyit mond a határozat, hogy igen, a magyar kormány egyetért az EU-val abban hogy a Kaspersky Lab termékei potenciálisan veszélyesek, azokat szükségszerűen ki kell szűrni és elhárítani, éppen ezért a magyar állami szervek és cégek október 15-ig folytassanak le felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztassák a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét. A magyar határozat 3. pontja viszont – ha jól értjük – nem tiltja a Kaspersky Lab termékeinek használatát, csak arra szólít fel, hogy ha új számítógépes rendszerek beüzemelésekor Kaspersky-szoftvert telepítenek, arról tájékoztassák a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét. Eleve a kormányhatározat címe az, hogy "új állami informatikai rendszerek üzembe helyezése esetén alkalmazandó intézkedésről". Hogy mindebből milyen jogalkalmazási lépések következnek, október 15. után derül ki. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!