Erzsébet
1 °C
4 °C

Így néz ki egy hullócsillag hattyúdala

2018.08.14. 10:49

Egy gyengébb, vagy erősebb fényű gyors felvillanás, fénycsík - legtöbbünk csak ennyit lát, ha hullócsillagot észlel az éjszakai égbolton. (A Perseida meteorraj ugyebár épp az elmúlt napokban tetőzött, így volt alkalom bőven csillaghullás megfigyelésére.) A hullócsillagok a Föld atmoszférájába lépő kozmikus porszemek és apró kavicsok, szikladarabkák okozta felvillanások, a légköri súrlódástól felmelegedő és elégő anyag fénycsíkjai. Minél nagyobb darabról van szó, annál fényesebb, színesebb, intenzívebb a meteor fénye, a masszívabbak esetében már tűzgömbről (bolida), robbanásszerű megsemmisülésről beszélhetünk.

Az égi pirotechnikai műsort természetesen füst is kíséri, de ezt legtöbbünk egyáltalán nem érzékeli. Egy pár órával ezelőtt készült szerencsés fotósorozat, és a belőle készült irtó látványos animáció megmutatja ezt a szabad szemmel nem igazán észlelhető oldalát a hullócsillagoknak.

Landy-Gyebnár Mónika asztrofotós, szakújságíró üstököst fotózni ment ki a hétfőről keddre virradó éjszakába. A 21P/ Giacobini-Zinner üstökösről egy sor teleobjektíves képet készített, majd nem sokkal fél három előtt átváltott 50 mm-es objektívre, hogy szélesebb látómezővel, környezetével együtt örökítse meg a halvány fényű objektumot. A következő expozíciósorozatba érkezett a váratlan vendég: egy Perseida meteor.

A lilás-vöröses, majd zöld fénnyel megsemmisülő meteor elégése után keletkező füst még tíz percig volt látható a képeken – a következő, 13 képkockából összefűzött, igencsak látványos animáció meg is mutatja a hullócsillag végzetét:

Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Ami az augusztusi csillaghullást illeti, még a következő pár este is érdemes lehet a városi fényektől távol kifeküdni az éjszakai égbolt alá, egész biztos, hogy jó pár meteort meg lehet még figyelni a távozófélben lévő Perseidáknak köszönhetően. Kedvcsinálóul jöjjön Landy-Gyebnár Mónika kb. két tucat hullócsillagot számláló kompozit képe vasárnap éjjelről:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?