Emőke
6 °C
20 °C

Északra vándorol az Alpok

000 18A77C
2018.08.15. 11:51

Átlagosan fél milliméterrel sodródnak északabbra és 1,8 milliméterrel nőnek az Alpok vonulatai évente, írják tanulmányukban német kutatók. Eredményeik az Earth System Science Data című szaklapban jelentek meg.

A Német Geodéziai Kutatóintézet munkatársai a lánchegység német, osztrák, szlovén, olasz, francia és svájci területén lévő több mint 300 GPS-antenna mérési adatait elemezték. Tizenkét éve minden állomás 15 másodpercenként meghatározza pozícióját. "Az adattömeg a geodézia aranybányája. Segítségével pontosan megmérhetjük a Föld felszínét, felismerhetjük a változásokat" – mondta Florian Seitz, a tanulmány társszerzője.

Most először szemléltették számítógépes modellel a teljes alpesi térség dinamikáját. A modell mind a hegység nagy mozgásainak irányát, mind a regionális sajátosságokat feltárja, többek között megmutatja, hogy az Alpok egyes részei akár évi 1,3 millimétert is "megtesznek" északkeleti irányba. Dél- és Kelet-Tirolban ez a mozgás egy keleti irányú rotációval találkozik, a két ellentétes erő itt összenyomja a hegységet.

Az európai hegyvonulatok mozgását szemlélteti az ábra: a piros nyilak az összetorlódást, a kékek a tágulást mutatják
Az európai hegyvonulatok mozgását szemlélteti az ábra: a piros nyilak az összetorlódást, a kékek a tágulást mutatják
Fotó: DGFI-TUM

Az emelkedés nem egyenletes mindenütt: a Nyugati-Alpok déli részén kisebb mértékű, a Középső-Alpokban, az osztrák-svájci-olasz határ környékén a legnagyobb, több mint két milliméter évente. A mozgások a magashegység képződésének következményei, közölték a kutatók. Az Alpok kialakulása mintegy 200 millió évvel ezelőtt kezdődött és a mai napig is folyik. (MTI)

Nyitókép: Philippe Desmazes/AFP