Ágnes
-5 °C
2 °C

Megint terjed az ebola Afrikában

2018.08.15. 09:02

Először próbálkoznak újfajta terápiával az eddig már 41 halálos áldozatot szedett ebolajárvány megfékezésére a Kongói Demokratikus Köztársaságban, írták kedden a hírügynökségek. Mindeközben a helyi egészségügyi minisztérium szerint a fertőzés az ország további területeire is kezd kiterjedni.

A járvány gócpontja az ország északkeleti térségében fekvő Beni és a tőle harminc kilométerre fekvő Mangina. Ezekben a városokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a kongói egészségügyi szervezetek adatai szerint már negyvenegy ember halt meg a járványban. Az ország egészségügyi minisztériumának nyilatkozata szerint a szomszédos Ituri tartományban is regisztráltak egy fertőzöttet, aki azóta meghalt. Őt szívproblémákkal előzőleg a manginai kórházban ápolták, ahonnan a vírust valószínűleg magával vitte.

Beni és Mangina egészségügyi szervei új kezelési móddal, az Egyesült Államokban korábban már használt monoklonális antitest terápiával próbálkoznak, az úgynevezett "mAb114 terápiával", amelynek során egy 1995-ös túlélő monoklonális antitestjét használják fel a vírus elleni harcra.

A WHO szerint tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a járvány első alkalommal tört ki ilyen sűrűn lakott térségben, amely ráadásul nem is számít kifejezetten biztonságosnak az országban, az ezen a területen tartózkodó különféle fegyveres csoportok miatt. Kongó azonban már bejelentette, hogy az idei járványnak megvan az első túlélője, mégpedig egy tizenhárom éves kislány Beniből. Beni térségében 1976 óta ez már a tízedik ebolajárvány. Az ebolavírus halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. (MTI)