Gergely
4 °C
23 °C

Mindenhová elér a műanyagszemét

2018.08.16. 09:11

Különösen magas a mikroműanyag koncentrációja a Húsvét-sziget körüli vizekben, állapította meg egy német–chilei kutatás, amelynek szerzői szerint a vizek szennyezettsége már a Föld legtávolabbi régióit is érinti. „Különösen magas mikroműanyag-koncentrációt mértünk a Húsvét-szigetnél és a chilei partoktól 2000 kilométeres távolságban" – mondta Martin Thiel, a chilei Coquimbóban lévő Északi Katolikus Egyetem munkatársa. A Húsvét-sziget a Csendes-óceán déli részén, Dél-Amerikától és Ausztráliától több ezer kilométer távolságban helyezkedik el.

A tudósok vízmintákat elemeztek, amelyek a Csendes-óceán Húsvét-sziget és a dél-amerikai kontinens közötti területén vezetett expedíciókról származnak. Olyan tengeri organizmusokról készített jelentéseket is elemeztek, amelyekben nagyobb műanyag részeket, például régi halászhálók darabjait találták.

A műanyag hulladék és a halászhálók útja az állatokig
A műanyag hulladék és a halászhálók útja az állatokig
Fotó: Frontiers in Marine Science

A kutatók a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban közölték a szennyezettség mértékét és hatását a tengeri ökoszisztémára. 97 különböző fajnál mutatták ki a műanyagszeméttel való közvetlen kapcsolatot: 20 halfajnál, 53 tengeri madárnál, 19 különböző tengeri emlősfajnál és 5 tengeriteknős-fajnál. Az állatok vagy beleakadtak a szemétbe, vagy a táplálékukkal vették azt fel. A kutatócsoport szerint minél előbb tenni kell a műanyagszemét csökkentése érdekében.

„Az állatok gyomrában a lehető legtöbbféle műanyag töredéket találtunk, egy részüknél elrettentően magas koncentrációban" – mondta el Nicolas Ory, a kieli Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ munkatársa. Ezek a részecskék károsították vagy legyengítették az élőlényeket, és hosszú távon erősen megnövelték a halálozási arányt.

A kutatók által gyűjtött műanyagfélék
A kutatók által gyűjtött műanyagfélék
Fotó: Frontiers in Marine Science

„Ez gyakran előfordul a Humboldt-áramlat parthoz közeli régióiban, ahol intenzív a halászat, míg a Csendes-óceán nyílt területein inkább azt látjuk, az élőlények inkább apróbb részecskéket nyelnek le" – mondta Thiel. A tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a műanyag részecskék a szubtrópusi áramlat területén koncentrálódnak, hangsúlyozta a német tengerbiológus, aki évek óta él Chilében és az óceánok szennyezettsége ellen harcol.

Halászhálókba gabalyodott állatok
Halászhálókba gabalyodott állatok
Fotó: Frontiers in Marine Science

„Ezek nem jó hírek. Az óceánokban lévő szemét problémája globális" – foglalta össze a szakértő. A tanulmány alátámasztja a nemrég véget ért világszintű vitorlásversenynek, a Volvo Ocean Race-nek a Geomar kezdeményezésére végzett méréseit. Ezek szerint a Csendes-óceán déli részében lévő Nemo pontnál is mikroműanyagot mértek a vízben. Ez az a pont, amely a világon a legtávolabb van minden szárazföldtől. (MTI)