Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Olajkutak miatt halhatnak ki a dél-afrikai őshalak

000 DV854720
2018.08.17. 15:56

Kihalhatnak az utolsó dél-afrikai bojtosúszós maradványhalak, írja a The Guardian. Az ország keleti partjainál, a Sodwana-öböl környékén már csak nagyjából harminc él ebből a kékes színű, a dinoszauruszoknál is ősibb, 420 millió éve változatlan formában túlélő halfajból.

Az akár kétméteresre is megnövő, élő őskövületnek tartott halat 1938-ban fedezték fel Dél-Afrika partjainál, 1989-ben szigorúan védett, a kihalás szélén álló fajjá nyilvánították. Dél-Afrikán kívül Afrika keleti partjainál, Madagaszkártól Kenyáig, valamint az Indiai-óceán nyugati részén fordul elő rendkívül kis számban.

Az őshalak életterét a mélytengeri olajbányászat fenyegeti. Egy római székhelyű cégcsoport, az Eni ugyanis azt tervezi, hogy 400 kilométer hosszon olajfúrótornyokat épít Dél-Afrika partjainál.

A Block ER236 néven futó projekt egy csapásra eltörölheti a Föld felszínéről a dél-afrikai bojtosúszós maradványhalakat. "2010-ben a Deepwater Horizon olajkatasztrófája a Mexikói-öböl halállományának kilenctizedét kiirtotta, ha itt is ilyen történik, akkor eltűnhetnek a bojtosúszós halak" – figyelmeztetett Andrew Venter a Wildtrust természetvédő szervezet igazgatója, aki a azért lobbizik, hogy terjesszék ki a Dél-Afrika partjainál lévő védett vizek területét.

A Sodwana-öböl őshalai csupán 40 kilométerre élnek az Eni tervezett feltáró területeitől és 200 kilométerre az első olajkutaktól, de Venter szerint ez a távolság nem nyújt semmilyen védelmet: az olajszennyezés gyorsan és messzire tud kiterjedni. Aggodalmát Mike Bruton tengerbiológus, őshalszakértő is osztja: "Bármi, ami megzavarja e halak oxigénfelvevő képességét – például az olajszennyezés – végzetes számukra." A legkisebb szivárgás, akár a próbafúrások során kibuggyanó kőolaj a dél-afrikai kolónia vesztét okozhatja.

Az Eni igyekszik megnyugtatni az aggódókat, mondván a cég mindig a legszigorúbb természetvédelmi elvek szerint dolgozik, amik gyakran szigorúbbak, mint a helyi szabályozás. Mielőtt egy adott területen dolgozni kezdenek, mindig felmérik a tengeri élővilágot, hogy mennyire lehetnek érzékenyek az olajipari műveletekre. Ez megtörtént Dél-Afrika esetében is és az ENI szerint nem merült fel olyan tényező, ami miatt korlátozni kellene tevékenységüket.

Nyitókép: bojtosúszós őshal múzeumi modellje (Robert Michael/AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek