Erzsébet
1 °C
4 °C

Már meg is tervezték, milyen járművel küldenének embert a Marsra

2018.08.21. 23:28

Bár még hátravan pár évtized addig, amíg a NASA embert küldene a Marsra, jobb előbb, mint később-alapon azért már felkértek hat céget arra, hogy tervezzék meg azt a járművet, ami alkalmas lehet majd a majdani asztronauták szállításukra. A Lockheed Martin már közzé is tette a maga tervrajzait - írja a Popular Mechanics.

A jármű tervei a Lockheed egy korábbi, végül soha nem használt járműéin alapulnak: a Donatello logisztikai modult annak idején arra találták ki, hogy rakományt szállítsanak vele a Nemzetközi Űrállomásra. Ezt tervezték most újra a cég mérnökei emberek szállítására.

Az űrkapszula meglehetősen kicsi, mindössze nagyjából négy és félszer hétméteres, azaz nagyjából megegyeznek a méretei egy minibuszéval vagy egy lakókocsiéval. Sőt, a tervezői szerint egyébként is leginkább egy lakókocsira hasonlít: "Egy lakókocsiban az asztalod alakul át az ágyaddá, a dolgok folyamatosan változnak, mert nagyon hatékonynak kell lenned a térkihasználással. Mi is ebben gondolkodtunk" - mondta Bill Pratt programmenedzser.

A kapszulában elférne testmozgásra szolgáló, munka- és alvóállomás is, ahogy persze az élet fenntartására szolgáló rendszer és tudományos eszközök is.

A Lockheed korábban is tervezett már a Marsra utazással kapcsolatos eszközt: nemrég egy Mars körül keringő űrállomás tervrajzait közölték, ahonnan az asztronauták megfigyelhetnék a bolygót, de akár a felszínre is léphetnének a segítségével.

A tervek szerint az új űrjárművet először egy Hold körül keringő, még csak tervezett űrállomáshoz juttatnák el, de erre legkorábban a 2020-as években, vagy akár csak a 2030-as években kerülhet sor. A Marsra utazásra meg értelemszerűen még ennél is jóval később.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?