Erzsébet
1 °C
4 °C

Munkából jeles a Galaxy Note 9

5K8A0029
2018.08.21. 17:06

Korábban az Apple másolásával vádolták a Samsungot, ám most ennek éppen az ellenkezőjéről jelennek meg cikkek: állítólag az iPhone X 2018-as verziói lesznek tollal kezelhetők, ami a Galaxy Note specialitása. Kissé komolytalan döntésnek tűnik ez az Apple részéről, és az is biztos, hogy a Samsungnak nem kell aggódnia, mert a Note kilencedik generációjában már olyan kifinomult a toll használata, hogy azt nem lehet egyetlen csettintéssel lemásolni.

Szárnyakat ad

A Samsung Galaxy Note 9 számtalan előnyének egyike, hogy nagyon szórakoztató eszköz. Egészen kikapcsol, amikor leülök rajzolgatni a kijelzőjére, és sokkal jobb ákombákommal felfirkálni a tennivalókat, mint virtuális gombokon bepötyögni ugyanazokat a szavakat, tele elütéssel. Próbáltam ilyet más telefonokon, gumivégű tollal, de össze sem hasonlítható az élmény.

Mivel az óvodában nem ecset volt a jelem, egyelőre a Samsung által fenntartott PenUP művészeti közösségi appban/portálon lesem a tippeket, hogyan is kéne a tollal szépen rajzolni. A PenUP nemcsak mások műveit mutatja be (mint mondjuk a DeviantArt), hanem a mobilos rajzolós applikációkhoz is részletes útmutatókat ad, például az Autodesk Sketchbook és az Adobe Photoshop Sketch használatához.

Az S Toll új, csak Note 9-en meglévő funkciói közül még csak párat próbáltam ki, de az irány jónak tűnik.

Ezekkel rá lehet venni a felhasználókat, hogy vegyék a kezükbe a tollat

Ilyen újítás például a távirányított szelfizés: a hosszan lenyomott gomb megnyitja a kamerát, egy rövid nyomás pedig exponál, és nem kell többé kinyújtott kézben bizonytalanul lobogó telefonnal fotózni, le tudjuk tenni a kütyüt állványra, vagy nekitámaszthatjuk valaminek. Csak jól kell kiválasztani a helyszínt, nehogy elrohanjon vele egy kutya.

A dalokat léptetni tudjuk a lejátszási listánkon, az asztalra letett mobil 10-12 méterről is érzékelte a gombnyomást. Egyedül attól félek, hogy emiatt fogom elveszíteni a tollat a lakás valamelyik eldugott szegletében, vagy kimosom a nadrágommal együtt, némi készpénz társaságában, ahogy mindig is szoktam.

Pont az ilyen előrelépések miatt van az Apple óriási lemaradásban a Samsunghoz képest, ami a telefon+toll kombinációt illeti. A dél-koreaiaknak sikerült a rendkívül vékony tollba egy bluetooth egységet is bepakolni, hogy működjön a távirányítás, és az áramellátást egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb alkatrésszel, egy ultrakondenzátorral oldották meg. Az ultrakondenzátorok sokkal gyorsabban lemerülnek az aksiknál (a toll 30 percet bír), ugyanakkor villámgyorsan feltölthetők. A tollnak elég 40 másodperc a telefonban, hogy feltöltődjön, és újra legyen fél óránk játszani vele. Ez olyan dolog, amit az Apple most képtelen megtenni, hiszen a tolla túl nagy, hogy elférjen az iPhone testében, ráadásul kábellel kell tölteni, ami egészen röhejes a Samsung elegáns megoldásához mérve. Az sem mindegy, hogy az Apple Pencil száz dollárba kerül. 

Másik előnye a Note 9-nek, hogy a mobilos produktivitás csúcsát jelenti. Ebben szerepe van a bika hardvernek, az Exynos 9810 processzor és a 6 vagy 8 GB RAM 128 vagy 512 GB tárhellyel minden igényt kielégít.

Igen, 512 GB tárhelyet írtunk, ami sd-kártyával 1 terabájtra növelhető

És a tollon kívül ott van még a Dex néven ismert asztali mód, ami érezhetően stabilabb lett a hardveres tuningtól. Azt talán már mondani sem kell, hogy ezt a cikket is egy 27 colos full HD monitorra kötött Note 9-en írtam meg, online Office 365 fiókkal működő Microsoft Wordben, miközben a böngészőben olyan memóriaigényes szolgáltatások futnak, mint Slack és a Gmail. Meg még fél tucat cikk, amit megnyitottam későbbi elolvasásra.

A Samsung és a partnerei láthatóan igyekeztek használhatóbbá tenni a Dexet, és a Note 8-on megtapasztalt pár hibát mára kijavítottak. Például a Facebook Messengerben és a Slackben a szöveg végén nyomott enter már elküldi az üzenetet, nem sortörést visz be. Néhány fontosabb webes szolgáltatást azonban még mindig jobb böngészőből futtatni, hiába van meg az app változat is a mobilunkon.

Kicsit még lomhább a Note 9, mint egy négyéves Core i5 laptop, és vannak a rendszerben bosszantó dolgok

Például mindenáron az appok akarnak megnyílni, hiába akarunk egy linket a böngészőben megnyitni. Persze megtehetjük azt is, hogy töröljük ezeket az appokat, és akkor nincs automatikus átirányítás. Összességében a Dex egyre használhatóbb, kifinomultabb, lehet rá építeni. Aki Visual Studióban kódol, esetleg videót vág vagy képeket szerkeszt egész nap, annak még mindig kell a pc, de a Dex mód nekik is segíthet, ha a telefont vékony kliensként használják, és arról távoli eléréssel lépnek be a bivalyerős számítógépükre.  

Kábelpokol a köbön

A Note 9 beépített folyadékhűtésének hála dokkoló sem kell a Dexhez, elég egy HDMI adaptert kötni az USB-C portra. Ebből választhatunk végtelenül egyszerű átalakítót is, ami csak a képet viszi át, de van a Samsungnak egy nagyon profi sajátja is, az EE-P5000 nevű többportos adapter, amelyen van Ethernet a stabil vezetékes nethez (plusz a védett céges belső hálózat, nyomtatók eléréséhez), egy usb 3.0 külső adattárolókhoz és perifériákhoz, valamint egy usb-c gyorstöltő aljzat. Arra kell odafigyelni, hogy megfelelő kábelt használjunk, mert HDMI 2.1 kompatibilitás kell ahhoz, hogy a Dex a legnagyobb WQHD felbontásban is működjön, ne csak mezei full HD-ben.

Csúnya az asztalon kígyózó kábelrengeteg, cserébe viszont minden elfér egy kisiskolásoknak szánt versenyautós tolltartóban.

A Note 9 a nagyobb kapacitású, 4000 mAh-s aksijának hála bőven kibír egy-másfél napot, sőt, még kijelzőre kötve is 4-5 órát kihozhatunk belőle, nyilván a terheléstől függően. Ennek az adapteres megoldásnak a járulékos előnye, hogy a monitorra drótozott telefont is a fülünkhöz tudjuk emelni, ha nagyon muszáj, amit dokkolóval képtelenség volt megtenni. Persze a telefon dobozában megtalálható jackdugós AKG headsettel ennél is kényelmesebben lebonyolíthatjuk a telefonhívásokat.

Oké, a bluetooth billentyűzet és az egér hozzáad a készlet árához, ha pc helyett akarjuk használni a mobilt, de az utóbbit megspórolhatjuk, ha a telefon kijelzőjét átkapcsoljuk touchpad üzemmódba. Ha mégis inkább egeret használunk, nyerünk plusz egy kijelzőt, mert amíg a Dexben a monitoron dolgozunk, ezzel párhuzamosan a telefon kijelzőjén is futtathatunk appokat. Ez hasznos tud lenni, amikor egy előttünk megnyitott egész kijelzős tartalomról akarunk a második kijelzőn csetelni vagy jegyzeteket készíteni. A kijelzők közti váltás nem olyan egyszerű, mint számítógépen, kézzel kell megérinteni a kijelzőt, ha azon akarunk a bluetooth billentyűzettel írni, és a nem a Dex monitorán. 

A Samsung azt is lehetővé teszi, hogy az appok egyszerre két kijelzőn működjenek. A bemutatón láttam egy jó példát: az Adobe Sketchben a monitorra kivetítve nézzük a teljes képet, a telefonon mélyen bezoomolva rajzolhatjuk át a legapróbb részleteket. Ez elég pöpecül működik, gyors és pontos, bár azt gondoltam, hogy jobban bele lehet majd nagyítani a mobilon a képbe, mint amennyire az app engedi.

5K8A0039
Fotó: Németh Sz. Péter

Work hard, play hard

A Samsung Galaxy Note 9 tele van a dolgozó embereknek szánt védelmi funkciókkal:

  • írisz-, vagy arcfelismeréssel, opcionálisan ujjlenyomattal tudjuk feloldani a kijelzőzárat,
  • egyetlen pillanat alatt átláthatjuk a kártékony kódot kereső Google Play Protect vizsgálati eredményeit,
  • titkosíthatjuk az sd-kártya tartalmát,
  • vízálló,
  • elvégezhetünk víruskeresést,
  • biometrikus védelemmel láthatjuk el a jelszavainkat.

Mindezek mellett viszont a Note 9 a gémereket is megszólítaná, és a dél-koreai csapat azzal szeretett volna nagyot gurítani, hogy elsőként ezen a telefonon jelent meg a Fortnite. Oké, csak a béta verzió, amit Dex módban nem tudunk teljes kijelzőre tenni, és az egerünket sem sikerült vele összelőni, de azért fut, és telefon érintőkijelzőjével vezérelhető a világ egyik legnépszerűbb lövöldözős csatajátéka. (Csak néztem, hogy a pc-n Fortnite-ot játszó fiam milyen gyorsan hozzászokott a billentyűzet-egér kombinációhoz képest elég suta érintőkijelzős vezérléshez.)

Hogy a killek gyűjtése közben ne zavarjanak az üzenetek, azokat Játék módba váltva ki tudjuk kapcsolni, és ilyenkor az Android három virtuális gombja is eltűnik. A kijelző szuper a játékhoz, erős napfényben jól látható, átállítható a felbontása, és a sztereó hangszóró is elég erősen szól.

Továbbtanult, aztán mire ment vele? 

Most az AI az új smart, minden kisebb-nagyobb praktikus fejlesztést ezzel a jelzővel látnak el a gyártók, és a Note 9 ebben fejlődött a tavaszi S9-hez képest. A Samsung saját intelligens segédje, a Bixby már 2.0-s verziónál jár, de a magyar nyelvet még most sem érti szegény, és az egyik legnagyobb újítás az benne, hogy Ubert tud hívni, szóval ennek idahaza nem igazán vesszük hasznát. 

A fényképezőben is az AI viszi a fáklyát, egyébként a lencse és a szenzor pontosan ugyanolyan, mint a Galaxy S9-ben. Ez már sikerként könyvelhető el, hiszen a korábbi csúcsmobilos tesztünkben az S9 győzött videózásban. A fotózásban viszont a Nota 9 sem lett erősebb, még mindig érezhető a Huawei P20 Pro előnye. Ezen a kissé lomha témafelismerő AI sem segít, amely automatikus exponálási módban az adott látványhoz igazítja a kamera beállításait. Egyedül az az intelligens funkció hasznos, hogy a Note 9 figyelmeztet a bénán sikerült képekre, ha például a rajta szereplők pont az exponálás közben pislogtak.

A legjobb telefon Androiddal

A Samsung Galaxy Note 9 igazi mindenes, a legjobban felszerelt mobil Androiddal. Nagyon komoly a teljesítménye, nem láttam használat közben akadozni, bár a nálam járt Exynos 9810 csippel szerelt tesztmobil teljesítménye a mérések szerint elmarad a OnePlus 6-tól, amelyben Snapdragon 845 dolgozik. Ugyanakkor az S Toll, a Dex és a Samsung saját alkalmazásai segítségével sokkal többet ki lehet hozni a Note 9-ből, mint bármely másik telefonból.

Érdemes egy kicsit elgondolkodni azon,

mit is jelent a Note 9 több mint 330 ezer forintos ára, ami a 128/6 GB-os verzióra értendő, nem a bődületesen komoly 512/8 GB-os változatra, ami 420 ezer forintba kerül. Elképesztő ár egy telefonért!

Ennyiért már elég jó laptopot lehet venni, szóval a Note 9-et az alapján kell megítélni, hogy milyen feladatokat tudunk elvégezni rajta. Egészen másként mutat az ára, ha telefonként + olcsó pc-ként + otthoni és hordozható médialejátszóként + hordozható digitális rajztáblaként is tudjuk használni. Ideális lehet olyan esetekben, amikor laptopot és számítógépet adnak a munkahelyen, és otthon nincs szükség különösen erős pc-re.

Rosszkor született

Van egy olcsóbb megoldás a Dex és az S Toll használatára, amit a Samsung egy tablet formájában árul: ez a Tab S4. Ennek is az USB-C portjára tudjuk rákötni ugyanazt az adaptert, amit a Note 9-re, hogy nagyobb monitoron dolgozzunk. Ebben az esetben még több értelme van a két monitor párhuzamos használatának, hiszen a tableten több tartalmat át tudunk tekinteni. A toll viszont sokkal kevésbé kifinomult, nem ismeri a távirányító funkciókat. 

Sajnos a Samsung egy tavalyi Snapdragon 835-ös csipet, kevesebb RAM-ot és tárhelyet tett a Tab S4-be, mint a Note 9-be, ezért gyengébb, kevésbé alkalmas a számítógép kiváltására, hiába hasonlít jobban egy laptopra. A külön megvásárolható tok billentyűzete pedig egészen borzasztó, túl kis méretű, netbookokon láttunk hasonlót. A Tab S4  esetében a Samsung minimális erőfeszítést tett: a szép kijelzőn és a négy hangszóróból álló, AKG által beállított hangrendszeren élvezetők a filmek és a sorozatok, és praktikus, hogy azokat ki tudjuk lökni a tévére (Netflix, VLC, minden jöhet). Bár a Word és az Excel is fut rajta, a Tab S4 sokkal inkább multimédiás .
Ezen segédeszköz, mintsem munkagép.

Ebben a következő években történhet változás, és talán a Samsung is kénytelen lesz beleadni apait-anyait, a mobilok csipjeit fejlesztő ARM ugyanis olyan architektúrát ígér, amely állítólag erősebb lesz a laptopok Intel Core i5 processzoránál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?