Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Félig neandervölgyi, félig gyenyiszovai volt az 50 ezer évvel ezelőtt élt barlangi kislány

2018.08.22. 22:23

A mintegy 50 ezer évvel ezelőtt élt körülbelül 13 éves kislány maradványait orosz archeológusok találták meg pár éve Gyenyiszova-barlangban. A felfedezést a Nature című folyóiratban megjelent tanulmány alapján szerdán a BBC News ismertette, írja az MTI.

A genetikai elemzést Lipcsében végezték el, ahol a kutatók a kislány csontjainak DNS-vizsgálata alapján megállapították, hogy két különböző embercsoportból származó szülei voltak: az anya neandervölgyi, az apa gyenyiszovai volt.

Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a neandervölgyieknek és a gyenyiszovaiaknak alkalmanként születtek közös gyermekeik. De nem gondoltam volna, hogy olyan szerencsések leszünk, hogy rátalálunk a két csoport gyermekére

- mondja Vivien Slon, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet (MPI-EVA) kutatója.

Feltárás a barlangban
Feltárás a barlangban
Fotó: MPI-EVA

Napjainkban a nem-afrikai emberek DNS-ének egy kis része a neandervölgyiektől származik. Néhány más nem-afrikai populációnak, attól függően, hol él, szintén van olyan rész a DNS-állományában, amely az ázsiai, úgynevezett gyenyiszovai emberektől származik. A tény, hogy a gének tovább élnek az új generációkban, azt jelzi, hogy bizonyosan születtek közös utódaik, de egyelőre ez az egyetlen eset, ahol a közös leszármazás bizonyítékát megtalálták: a szibériai barlangban az Altaj-hegységben.

A kutatások szerint a neandervölgyiek és a gyenyiszovaiak egy időben fordultak elő Eurázsiában. Mindkét csoport 40 ezer évvel ezelőttig élt a térségben, a neandervölgyiek a nyugati, a gyenyiszovaiak a keleti részen. A neandervölgyiek vándorolhattak keletre, ahol találkoztak a másik csoporttal, és a modern emberekkel is.

A neandervölgyieknek és a gyenyiszovaiaknak nem volt túl sok alkalmuk a találkozásra. De amikor ez megtörtént, bizonyára gyakran párosodtak, sokkal többször, mint korábban gondoltuk

mondta Savante Paabo, az MPI-EVA igazgatója.

A tudósok szerint a lány anyja genetikailag inkább azokhoz a neandervölgyiekhez állhatott közekebb, akik Európa nyugati részén éltek, mint azokhoz, akik a Gyeniszova-barlangban éltek. Ez pedig azt mutatja, hogy a neandervölgyiek Nyugat- és Kelet-Európa és Ázsia között vándoroltak több tízezer évig, míg ki nem haltak. Az is kiderült, hogy az apának is lehetett legalább egy neandervölgyi felmenője.