Jolán
2 °C
4 °C

Úgy felmelegedett a Duna, hogy kis híján le kellett állítani a paksi atomerőművet

D MTZ20140224006
2018.08.25. 09:45

A paksi atomerőmű a nagy hőség miatt egyébként is a szokottnál kevesebb áramot termelt az utóbbi hetekben, de nem sokon múlt, hogy az egész erőművet leállítsák emiatt – írja a G7.

Az elmúlt hetek hősége a Dunát is megviseli, már öt helyen dőlt meg a legalacsonyabb vízállás rekordja, a folyó vize sok helyen olyan szokatlanul alacsony volt, hogy volt, ahol az aszály háborús roncsokat is felszínre hozott.

A lap kérdésére az erőmű üzemeltetője azt válaszolta, hogy az alacsony vízállás miatt úgy felmelegedett a Duna, hogy az már "adminisztratív korlátot jelent a blokkok üzemeltetésére", vagyis ha még tovább emelkedne a víz hőmérséklete, és még tovább kellene csökkenteni a termelést, ideiglenesen akár a teljes létesítmény leállhat.

Ahogy a G7 megjegyzi, egy esetleges leállás elég kellemetlenül érintené a magyarországi energiaellátást, mert Paks a teljes hazai termelés több mint felét adja, és még a magas importtal együtt is a fogyasztás bő harmadát fedezi.

A jogszabályok szerint leállásra akkor lenne szükség, ha a Duna vize az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladná a 30 fokot. Mivel a folyó alaphőmérséklete is magasabb a megszokottnál, nem nehéz megközelíteni ezt a határt. Az erőmű válasza szerint valóban közel is jártak: 29,8 fok volt a legmagasabb, amit mértek.

A hőség természetesen nem csak Paksot érinti, Európa szerte több erőmű kénytelen leállni vagy csökkenteni a termelést.

(Borítókép:  A paksi atomerőmű előtérben a Duna-víz csatorna 2014. február 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?