Jenő
-3 °C
6 °C

A kiszáradás fenyegeti Izraelt

2018.08.27. 12:07

Kiszáradóban vannak Izrael vízforrásai az izraeli vízügyi hatóság szerint – írja az MTI a Jediót Ahronót nevű helyi lap nyomán.

A vízügyi hatóság vasárnap kiadott jelentése szerint öt aszályos év után annyira drámai a helyzet, hogy ha a következő télen átlagos vagy akár annál nagyobb mennyiségű csapadék esne, már az sem tudná megállítani a vízforrások kiszáradását, miközben ráadásul várhatóan ismét átlag alatti lesz csak a csapadék.

Izrael legnagyobb édesvízi tartalékának, a Kinneret-tónak (bibliai nevén Genezáreti-tónak) az összes eddig mértnél alacsonyabb a vízállása. A súlyos változás már szabad szemmel is jól látható: néhány éve Máágan kibucnál egy szigetecske tűnt fel a vízben, amely néhány napon belül már félszigetté válik, mert a part felé eső részekről eltűnt a víz. Ezért a tóból már nem pumpálnak vizet az országos hálózatba, sőt azt tervezik, hogy a tengervíz-sótalanító telepek vizét fogják visszavezetni a Kinneret kiszáradásának megakadályozására.

Galileai-tenger Izrael legnagyobb édesvizi tava. Más nevei: Kinneret-tó, Tiberias-tó, a Bibliában Genezáreti tó.
Galileai-tenger Izrael legnagyobb édesvizi tava. Más nevei: Kinneret-tó, Tiberias-tó, a Bibliában Genezáreti tó.
Fotó: Agf / Getty Images Hungary

Legalább ők felkészültek

A 10-es kereskedelmi tévé híradása szerint már jelenleg is a sótalanítók fedezik a lakossági vízfogyasztás 80 százalékát, és a jelenleg működő öt sótalanító mellé két újabbat fognak építeni. A Kinneret mellett a források hozama és a felszín alatti édesvízkészlet is drasztikusan csökken: az elmúlt öt év súlyos szárazsága nyomán 2,5 milliárd köbméternyi víz hiányzik.

Izrael helyzete azonban még így is viszonylag jónak tekinthető a kiszáradással küzdő térségben a szomszédos országokhoz – vagy éppenDél-Afrikához vagy Ausztráliához képest, mert előzetesen felkészültek az ínséges időkre tengervíz-sótalanítók és – a lakossági fogyasztás közel 80 százalékát ipari-mezőgazdasági felhasználásra visszaforgató – víztisztító telepek építésével.

A világszerte egyre többeket sújtó szárazság és ivóvízhiány okairól és lehetséges következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?