Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A mesterséges intelligencia bárkiről elhiteti, hogy tud táncolni

2018.08.27. 11:27

Egy mesterséges intelligenciára (MI) épülő új rendszer képes egy videóból lemásolni egy táncos mozdulatait, és egy másik személy mozgására vetíteni azokat, vagyis úgy manipulálni a videót, hogy akár egy össze-vissza ugrabugráló emberről is elhitethető, hogy profi táncos – írja a Verge.

A rendszert a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztették, és több lépcsőből áll:

  • Először kell egy célvideó (a jó eredményhez legalább 20 perc, másodpercenként 120 képkockás rögzítéssel) arról, akit virtuálisan meg akarunk tanítani táncolni. Ebből a rendszer az alany mozgása alapján készít egy táncoló pálcikaembert.
  • Aztán szükség van egy forrásvideóra, amelyből szintén készül egy pálcikaember-változat.
  • Végül a neurális hálóra épülő rendszer kicseréli a két mozgást, és a forrásvideóból kinyert mozdulatok alapján szintetizálja a végeredményt:

A gyakorlatban ez persze jóval bonyolultabb, nemcsak a fenti lépések mögött húzódó mérnöki megoldások miatt, hanem az olyan apró kiegészítéseknek köszönhetően mint, mint hogy egy külön alrendszer az új mozgáshoz igazítja az illető arcmozgását is.

A módszer persze még nem tökéletes. Egyrészt korlátozottan felhasználható, mert például a nagyon bő ruhákkal nem tud mit kezdeni. Másrészt a fenti videóban is felfedezhetők bizonyos anomáliák, helyenként kicsit darabos mozgás vagy elmosódott részek.

Mégis, egy ilyen minőségű videó elkészítéséhez eddig egy egész csapat több napi munkája kellett volna, most pedig már jóval gyorsabb és automatizálható a folyamat. Ami egyrészt jó móka, másrészt a Deepfakeés a hasonló videós fejlesztések után újabb szög az álhírek és a manipulatív információk elleni küzdelem koporsójában.