Erzsébet
1 °C
4 °C

Elindult az első önvezető taxi Japánban

2018.08.27. 16:41

Hétfőn kísérleti jelleggel elindult az első önvezető technológiával felszerelt taxiszolgáltatás Tokióban, ahol a 2020-as nyári olimpián és a paralimpián már teljes üzemmel szeretnék működtetni a rendszert – írja az MTI.

A ZMP autonóm technológiát fejlesztő cég és a Hinomaru Kocu taxivállalat egy érzékelőkkel és más automata technológiával felszerelt Toyota Estima Hybridet állított forgalomba a tokiói Otemacsi és Roppongi negyed között, amelyek 5,3 km távolságra fekszenek egymástól. A szeptember 8-ig tartó első próbaműködés alatt már fizető utasokat szállít a vállalkozás.

Az újfajta taxi egyedül indul, áll meg és kanyarodik, de a biztonság kedvéért sofőrje is van. Az utasok egy okostelefonos alkalmazáson keresztül fizetnek, egy útra 1500 jent (3800 forintot). Az önvezető taxikkal a japán főváros súlyos taxisofőr- és taxihiányát szeretnék kiváltani. Erre a szolgáltatásra a szintén munkaerő-gondokkal küzdő vidéken is nagy lenne a kereslet.

Máshol is vannak hasonló próbálkozások. A világ legelső önvezető taxiját két éve mutatták be Szingapúrban; az Egyesült Államokban idén tavasszal indította az első ilyen szolgáltatást a Google önvezető autós testvércége, a Waymo; és az Uber is régóta kísérletezik a technológiával, bár a márciusi halálos gázolása után az Uber némileg visszavett a tempóból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?