Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Már látszik az aszteroida, amiből hazahozunk egy darabot

2018.08.27. 08:31

Először fotózta le úti célját, a Bennu aszteroidát az OSIRIS-REx, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrszondája – írja az MTI a missziót irányító kutatók sajtókonferenciája nyomán.

Nagyjából két évvel ezelőtt indult útjára az űrszonda, de csak augusztus közepén került látótávolságba az úti célja. Az első öt képet augusztus 17-én készítette 2,18 millió kilométerre az 500 méter átmérőjű égitesttől.

Tudom, hogy a Bennu csak egy halvány fénypont a képeken, de nekünk, akik éveken át dolgoztunk azért, hogy ezek a fotók elkészülhessenek, igen sokat jelent, egy nagyszabású tudományos expedíció kezdetét képviseli

– mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem kutatója.

Hazahoz egy darabot

A tervek szerint az OSIRIS-REx az év utolsó napján áll a Bennu körüli pályára, ezután felvételeket készít a kisbolygó felszínéről és feltérképezi azt, hogy a szakemberek jobban megértsék a kémiai és ásványi összetételét. Ezután a szonda kiválasztja azt a helyszínt, ahol mintát fog venni.

000 18L0BP
Fotó: Ho

A napenergiával működő űrszonda 2020 júliusában fogja három másodpercre megközelíteni az aszteroida felszínét, és egy robotkar segítségével megpróbál legalább 60 gramm kőzettörmeléket begyűjteni. 2021 márciusában hagyja el a Bennu térségét, hogy 2023 szeptemberében a kőzetmintákat szállító kapszulája hatmilliárd kilométeres űrutazás után visszatérjen a Földre. A NASA szerint a Bennu kőzeteinek elemzése segítheti a tudósokat abban, hogy jobban megértésék a naprendszer több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulását.

Az 500 méter átmérőjű Bennu kisbolygó minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, mivel a bolygónkhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. A kutatók a kisbolygó pontos útvonalát is meg akarják határozni, hogy választ kapjanak arra, mekkora az esélye annak, hogy a kisbolygó 2182-ben a Föld közelében haladva összeütközik bolygónkkal.

A küldetés részleteiről és jelentőségéről  ebben a cikkben  írtunk hosszabban.