Ágnes
-5 °C
2 °C

Hiába a tiltás, terjednek a nyomtatható fegyverek tervrajzai

2018.08.28. 23:21

Az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyvereket kifejlesztő texasi cég bejelentette: a bírósági tiltás ellenére is megkezdi a fegyverek tervfájljainak forgalmazását - írja az MTI. Cody Wilson, a Defense Distributed (DD) nevű cég alapító-vezérigazgatója kedden a texasi fővárosban, Austinban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy immár bármilyen vásárló megveheti a cég honlapjáról kiválasztott, térbeli nyomtatóval elkészíthető fegyverek tervfájljait.

A forgalmazást kedden reggel kezdték meg és pár óra alatt közel 400 vásárló jelentkezett.

Július végén Robert Lasnik seattle-i szövetségi bíró hozott döntést arról, hogy augusztus 1-jétől meghatározatlan ideig nem érvényes a kormányzat és a fegyvernyomtató programokat készítő és forgalmazó cég között júniusban aláírt engedélyezési szerződés, vagyis a kérdéses számítógépes programokat a cég nem teheti szabadon elérhetővé az interneten. Előzőleg 8 tagállam és a szövetségi főváros, Washington DC főügyésze nyújtott be keresetet, kérvényezve a kormány és a DD közötti megállapodás semmissé nyilvánítását, később további 11 állam csatlakozott a perkérelemhez.

A 3D nyomtatott fegyverek ellenzői azért tartanak a tervrajzok terjedésétől, mert azok egyrészt műanyagból vannak, így nem érzik azokat a fémdetektorok, másrészt semmilyen gyártási szám vagy hasonló azonosító, így lenyomozni sem lehet az ilyen fegyvereket. Éppen ezért nagyon veszélyesek lehetnek, ha például terroristák kezébe kerülnek. Ha pedig a tervrajzok elérhetőek, nagyon nehéz megállítani a terjedésüket. Éppen ezért még a fegyvertartás támogatói közül is sokat ellenzik az ilyen fegyverek engedélyezését. 

Az AP amerikai hírügynökség szerint a bírói döntés azt mondta ki, hogy a fegyverek számítógépes tervfájljait nem lehet az interneten hozzáférhetővé és letölthetővé tenni, de arról nem szólt, hogy ne lehetne pénzért forgalmazni. A magát "kriptoanarchistának" valló Cody Wilson a sajtótájékoztatón közölte: a cég honlapjáról mostantól nem lehet közvetlenül letölteni a fájlokat, hanem aki a honlapon kiválasztja és megvásárolja, annak e-mailben vagy más módon elküldik a kérdéses tervet. Wilson azt is elmondta, hogy a szoftvernek nincs előre meghatározott ára, a vásárlók annyit fizetnek érte, amennyit jónak látnak. Elmondta, hogy a vásárlók némelyike kriptovalutában - azaz államoktól és pénzintézetektől független globális digitális pénznemben - fizetett.

A kormányzat eddig nem foglalt állást egyértelműen a 3D-s nyomtatóval gyártható fegyverekről. Az egy hónappal ezelőtti bírói döntés után Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésében csak azt jelezte, hogy "utánanéz az ügynek". Robert Lasnik szövetségi bíró hétfőn megerősítette és meghosszabbította a július végén hozott döntését.

Bob Ferguson, az északnyugati Washington állam főállamügyésze - akinek hivatala tartja kézben a 19 tagállam és a szövetségi főváros perkeresetét - kedden azt nyilatkozta, hogy Wilson lépése törvényellenes.

Cody Wilson a sajtóértekezleten közölte: arra számít, hogy mostani döntése után több állam is perbe fogja őt, de máris gyűjti a pénzt a jogi védelemhez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!