Jolán
2 °C
4 °C

Hatalmas mélytengeri óriáskalmárt találtak Új-Zélandon

2018.08.28. 10:35

A tengerek egyik legritkábban látott hatalmas élőlényét, egy óriáskalmárt találtak búvárok Új-Zéland déli partján, Wellington közelében – írja a Live Science.

Daniel Aplin, az egyik búvár a New Zealand Heraldnak arról számolt be, hogy épp halászathoz kerestek megfelelő helyet, amikor meglátták az állat teljesen ép tetemét. Később visszamentek megmérni: az elpusztult kalmár 4,2 méter hosszú volt. Egyelőre nem világos, mitől pusztult el.

Divers Find Enormous, Creepy Squid on New Zealand Beach

A lapnak nyilatkozó helyi szakértő szerint a búvárok nagy valószínűséggel egy óriáskalmárt találtak, nem a még nála is nagyobb rokonát, a gigászkalmárt. Előbbi akár 13, utóbbi 14 méterre is megnőhet, bár jellemzően inkább 5, illetve 10 méter hosszúak.

A kutatók keveset tudnak ezekről az állatokról, mert ritkán találkozni velük – leginkább csak akkor, amikor halászok véletlenül kifogják őket vagy – mint most is – maguktól vetődnek partra. Két éve mi is beszámoltunk egy esetről, amikor Spanyolország partjainál sikerült lefotózni egy haldokló példányt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?