Jenő
-2 °C
6 °C

Rejtett mélytengeri korallzátonyt találtak Amerika partjainál

2018.08.28. 11:20

Eddig ismeretlen, óriási terület lefedő mélytengeri korallzátonyt fedeztek fel Dél-Karolina közelében, 260 kilométerre a parttól – írja a CNN.

Az Egyesült Államok délkeleti partvidékének mélytengeri élővilága kevéssé ismert, ezért indult el, több óceánkutató szervezet együttműködésében, a terület alaposabb megismerését célzó Deep Search 2018 nevű projekt. A 15 napos expedíció megfigyelései alapján a kutatók úgy becsülik, hogy a mélytengeri korallzátony nagyjából 135 kilométer hosszan terül el.

Ez egy óriási képződmény. Hihetetlen, hogy ilyen sokáig rejtve maradt az Egyesült Államok keleti partjánál

mondta Erik Cordes, az expedíció vezető tudósa a HuffPostnak, hozzátéve, hogy a zátony ökoszisztémájához foghatót még soha nem látott.

Az expedícióban szintén résztvevő Sandra Brooke arról számolt be a lapnak, hogy meglepő volt ilyen sok korallt látni ilyen távol a parttól, mert a korallzátonyok könnyebben alakulnak ki a felszínhez, ahol a táplálékukul szolgáló algákat jobban éri a napfény.

A felfedezésnek a tudományos értékén túlmutató jelentősége, hogy Donald Trump amerikai elnök a mélytengeri olajfúrások tilalmának feloldását fontolgatja, amit a természetvédők és a tudósok is veszélyes ötletnek tartanak. A kutatók azt remélik, hogy az óriási korallzátony felfedezése és más hasonló kutatások segíthetnek azonosítani azokat a természeti értékeket, amelyeket mindenképpen meg kell védeni, és talán az olajfúrások újraindításának megakadályozásához is fegyvertényt jelenthetnek. Ahogy az a tény is, hogy a korallzátonyok a halászatra is pozitív hatással vannak, mert a halak és más tengeri élőlények előszeretettel szaporodnak a védelmet jelentő korallok között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?