Ödön
1 °C
11 °C

Trumpék belenyúlhatnak a Google keresőjébe

2018.08.28. 14:30

Donald Trump amerikai elnök szerint a Google úgy manipulálja a róla szóló keresési találatokat, hogy túlnyomó többségükben csak a negatív felhangú cikkek legyenek láthatók, a pozitív találatokat elnyomja, ezzel összhangban pedig csak a baloldali médiumok – a "Fake News Media" – kapnak teret, a republikánus-konzervatív hangok nem – írja a Verge.

Az elnök két tweetet is szánt a kérdésnek. Az elsőben egy kérdéses hitelességű statisztikai is elcsattan, amely szerint a "Trump hírek" kifejezésre angolul rákeresve, a találatok 96 százaléka a baloldali médiából érkezik, ami szerinte nagyon veszélyes.

A második bejegyzésben azt írja, hogy a Google kontrollálja, mit láthatunk és mit nem, ami szerinte nagyon komoly probléma, de ígéretet tesz arra, hogy a helyzet "kezelve lesz". Hogy ez mit jelent, illetve jelent-e valamit valójában, egyelőre nem tudni. Annyi biztos, hogy Trump az egész elnöksége alatt folyamatosan a mainstream média hiteltelenítésén fáradozik, így logikus következő lépés lenne, ha akár valamilyen jogszabályi változtatással is megpróbálna fellépni az általa álhírgyáraknak titulált médiumok befolyása ellen.

Bár Trump ezúttal is él a tőle megszokott eszközökkel, mint a rá nézve kedvezőtlen tudósítások összemosása az álhírekkel; a hangzatos, de kétes hitelű statisztikák előrángatása; vagy a fenyegető ígéretek belengetése; kétségtelen, hogy most is jól érez rá a néphangulatra: egyszerre megy neki a sokak által bizalmatlanul méregetett mainstream médiának, illetve a valóban óriási befolyást felhalmozó és nem éppen ultrakonzervatív hátterű techóriásoknak.

Az elnök tweetjei után nem sokkal pedig Larry Kudlow, Trump gazdasági főtanácsadója azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy a kormány mérlegeli a Google keresőmotorjának szabályozását. "Vizsgáljuk a kérdést" – mondta riporterek érdeklődésére, hozzátéve, hogy szólnak majd, ha jutottak valamire. Ennél többet a Fehér Ház nem volt hajlandó elárulni. 

A Google viszont kiadott egy közleményt, amelyben tagadta, hogy politikai szempontok érvényesülnének a keresőmotorjukban, amelynek algoritmusát folyamatosan fejleszti a cég. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?