Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Az MTA keményebb fellépést akar az álgyógyítók ellen

2018.08.29. 10:23

Új állásfoglalást adott ki a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya. Ebben leszögezik: elengedhetetlen, hogy a terápiás eredményeket a "komplementer eljárások" – vagyis az alternatív medicina – esetében is tudományos módszerekkel bizonyítsák. Az MTA orvosi osztálya sürgeti a komplementer eljárások jogi szabályozásának újragondolását. Az osztály javaslatait az Egészségügyi Tudományos Tanács is támogatja – írja közleményében az Akadémia.

A komplementer eljárások kifejezés azokat a gyógyító és diagnosztikus eljárásokat foglalja össze, amelyek nem részei a hagyományos vagy konvencionális, nyugati orvostudománynak. A most kiadott, de még június 20-án elfogadott állásfoglalásban az osztály kifogásolja, hogy míg a konvencionális orvoslásnál törvényes és társadalmi követelmény, hogy bizonyítsák működése hatékonyságát és biztonságosságát, addig a nem konvencionális eljárások mentesülnek ez alól.

Ezért az alternatív medicina jelenlegi törvényi háttér melletti alkalmazása egyet jelenthet a bizonyítékok nélküli gyógyászattal. Bizonyítékok nélküli gyógyászatot végezni pedig súlyos kockázatot jelenthet a betegekre nézve.

Mindezek alapján az MTA Orvosi Tudományok Osztálya nélkülözhetetlennek tartja, hogy az egyes nem konvencionális eljárások is csak akkor legyenek végezhetők, ha – a tudományos bizonyítások módszertanának alkalmazásával – az adott betegségre vagy kóros állapotra hatékonynak bizonyulnak, és semmilyen káros következménnyel nem járnak.

Az állásfoglalás részletesen kitér a jogi szabályozás jelenlegi hiányosságaira is. A jogszabályban javasolt annak pontos meghatározása, hogy kik, milyen végzettséggel, milyen feltételek mellett és milyen területen alkalmazhatják az egyes komplementer eljárásokat. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy szinte valamennyi olyan eljárás, amely akár súlyosan veszélyeztető (például a hashajtáson alapuló "méregtelenítési" terápiák), akár hatástalan (mint a homeopátia), esetleg a kuruzslás határait súrolja (például az ezoterikus gyógymódok), a hatályos rendelet 1. sz. mellékletének értelmezése szerint jogilag szabályosnak számít.

Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya javasolja továbbá, hogy az e területen folyó tevékenység megnevezésekor, illetve szabályozásakor – a félreértések elkerülése végett – az „alternatív medicina” helyett a „komplementer eljárások” elnevezést rögzítsék.

Az osztály egyetért az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) véleményével, amely szerint nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia a placebónál hatékonyabb terápia lenne. Ennek alapján a homeopátia nem tekinthető a komplementer medicina részének. Az állásfoglalás javasolja a komplementer eljárások mielőbbi – a tényeken alapuló orvoslás szabályait figyelembe vevő – jogi szabályozását.

A teljes állásfoglalás ide kattintva olvasható.