Jenő
-2 °C
6 °C

Óriás uszály tisztítja a Csendes-óceánt a műanyagtól

40284605 2132474296785607 3880484453511856128 o
2018.08.30. 18:57

JAVÍTÁS: A cikk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, hogy ezzel a technológiával 2040-re az óceánban lévő műanyag 90 százalékát ki lehet majd halászni. Az eredeti forrás valójában a technológia 90%-os hatékonyságáról szólt. Az évi ígért 14.000 tonna kihalászott műanyagot az évi 8 millió tonna, óceánba kerülő műanyag szemét nagyságrendjéhez érdemes viszonyítani.

A Csendes-óceánnal, a kaliforniai Alamedánál kezdődhet hamarosan a Föld vizeinek megtisztítása a felszínen úszó, majd szennyező mikroműanyaggá bomló hulladéktól. 

A The Ocean Cleanup néven futó programot már 5 éve tervezik és szeptember 8-án fogják a prototípusát  vízre bocsátani, ami rögtön az évek során fogalommá váló nagy csendes-óceáni szemétfoltot fogja célba venni. 

A System 001 névre hallgató uszály 600 méter széles területen fogja szűrni a vizet és havi 5 tonna műanyagtól fogja megtisztítani a Csendes-óceánt. Boyan Slat holland feltaláló 18 évesen tervezte az első prototípust. Tervei szerint 5 éven belül 50%, 2040-re pedig 90%-os hatékonysággal tisztítaná meg a Csendes-óceánt a gép. 

A The Ocean Cleanup csapata szeretne időt hagyni a System 001 adatainak kiértékelésére, de közben hangsúlyozzák, hogy sietniük kell, mert az már jelenleg is ismert, hogy milyen katasztrófákhoz vezethet a vízen lebegő több tonna műanyag. A World Economic Forum felmérése szerint például 2050-ben több műanyag lehet az óceánokban mint hal. 

A csapat oldala szerint addig kell a műanyagot eltávolítani, amíg még érintetlen és nagyobb darabokban van jelen, nem amikor apróbb darabokra bomlik szét, és veszélyes mikroplasztikká válnak, ami mérgező anyagként bekerülhet a táplálékláncba. 

A System 001 teljes költsége 21 millió euró körül van, amiben benne van a tervezés, fejlesztés, gyártás, valamint az első évben a működtetése és megfigyelése. A cég a későbbiekben a kihalászott műanyag újrahasznosításából szeretne forrásokhoz jutni. Terveik szerint saját termékeket dobnának piacra, aminek megvásárlásával lehetne támogatni az óceán tisztítását. 

A System 001 működéséről elmondták, hogy az uszály a víz felszínén úszna, 3 méter mélységig tartó szűrővel csatlakoztatva az uszály aljára, aminek a felső része megakadályozná, hogy a műanyag áthaladjon fölötte, míg a szűrő ugyanezt tenné az alsó 3 méteres tartományban. A rendszert 4-6 hetente kellene kipucolni, hogy ne vonzza be az tengeri élővilágot, valamint hogy helyet csináljon az újabb műanyagnak. Évente 14 ezer tonna szemetet halásznának ki, és elképzelhető, hogy építenek majd a mostaninál nagyobb uszályt is, hogy elérjék a 2040-re kitűzött célt.

(Forbes)

(Borítókép: The Ocean Cleanup/Facebook)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?