Aliz
6 °C
14 °C

Európában gyártott holdporral készülünk az űrbéli építkezésre

2018.08.30. 10:40

Európai kutatók holdpor-szimulánsok felhasználásával azon dolgoznak, hogy egyszer lakóhelyeket építhessünk a Holdon, ezzel megalapozva az űr felfedezésének új korszakát – írja a Csillagaszat.hu.

A Hold felszínét szürke, finom, egyenetlen felületű szemcsés por borítja. Mivel ez a poros talaj mindenütt jelen van a Holdon, így helyszíni forrásként ideális anyaggá válhatna téglakészítéshez. Össze lehet törni, el lehet égetni és össze is lehet nyomni.

A holdtéglák porból fognak készülni. Szilárd tömbök készíthetők belőle, amelyekből utakat, indítóállásokat építhetünk, vagy lakóhelyeket, amelyek megvédik az űrhajósokat a kíméletlen holdi környezettől

mondta Aidan Cowley, az Európai Űrügynökség (ESA) tudományos tanácsadója, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a holdi talajjal kapcsolatban.

Európai kutatócsoportok szerint a holdpor felhasználásával elérhetővé válhat egy állandó holdi állomás létesítése, megtörve egyúttal a földi nyersanyagoktól való függést is.

Egy demonstrációs célból készített, 1,5 tonnás építőelem.
Egy demonstrációs célból készített, 1,5 tonnás építőelem.
Fotó: esa

Európában előállított holdpor

A Holdat borító por szilikátokból álló bazaltos anyag, amely igen gyakori olyan planetáris testeken, amelyeken volt vagy jelenleg is van vulkanizmus.

A Hold és a Föld közös geológiai történettel rendelkezik, így nem nehéz a holdihoz hasonló anyagot találni, például lávafolyások maradványaiban

– mondta Aidan.

Körülbelül 45 millió évvel ezelőtt a mai Köln környékén több kitörés történt. A közeli European Astronaut Centre (EAC) kutatói a területen található vulkanikus port a holdporral elég jól egyező összetételűnek találták. A jó hír pedig, hogy van belőle bőven.

A holdport helyettesítő anyagnak már neve is van: EAC-1.

A Spaceship EAC kezdeményezés résztvevői is ezzel az EAC-1 anyaggal dolgoznak, új technológiákat fejlesztenek, illetve jövőbeli holdkutatási projektekre vonatkozó terveket készítenek.

Az egyik legjobb dolog a holdi talajban, hogy 40 százalékát oxigén alkotja

– mondta Aidan. Az egyik Spaceship EAC alprojekt azzal foglalkozik, hogyan lehetne kivonni az oxigént belőle, és arra felhasználni, hogy az űrhajósok hosszabb ideig tudjanak a Holdon tartózkodni.

A Hold és a mágnesesség

A holdpor a folyamatos sugárzás miatt elektromosan töltött, ezért a részecskék fel tudnak emelkedni a felszínről. Erin Tranfield biológus, az ESA holdporral foglalkozó csoportjának egyik tagja szerint még nem értjük pontosan a holdpor elektrosztatikus természetét.

Ez eggyel több ok arra, hogy visszatérjünk a Holdra. Olyan eredeti mintákra van szükségünk a felszínéről, amelyek sugárzásnak voltak kitéve

– mondta Erin, akinek az az álma, hogy az első nő legyen a Holdon.

A kutatásához mindössze néhány gramm holdpor is elegendő lenne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?