Szabina
-2 °C
15 °C

Mutáns laptopokkal újít az Asus

2018.08.30. 12:04

A mobiloknál teljesen lefedték kijelzővel a készülékek előlapját, és ez a trend átszivárgott a pc-iparba. A pénteken elkezdődő berlini IFA elektronikai kiállítás előtt mutatta be új laptopjait az Asus, és ezeknek a legfontosabb közös jellemzője, hogy a megjelenítő szinte faltól falig ér.

Így lehet igazán kompakt gépeket gyártani

A NanoEdge megjelenítő bevezetése azt jelenti, hogy a teljes méret 95 százalékát a kijelző tölti ki.

Ez a változás különösen jól jön ki a ZenBook Flip 13 és 15 esetében, ezek ugyanis tablet módba átalakítható 13,3 és 15,6 colos gépek, aminél számít a nagy kijelző, és az Asus szerint a kijelző miatt a méretük 10 százalékkal csökkent a tavalyi modellekhez képest. Szerencsére ezek a laptopok még így is messze vannak attól, hogy a kamerák csak egy bevágásban férjenek el, mint a telefonokon.

A kijelző fölött elhelyezett fő kamera még rendben is van, mindkét modellnél működik az arcfelismerős Windows Hello beléptetés. Az viszont már kevésbé érthető, hogy miért tettek egy második, borzasztóan gyenge kamerát a billentyűzet mellé.

Azt mondják, hogy ezzel lehet majd a kiterjesztett valóságba belépni, elvégre a Flip laptopok kijelzője 360 fokban körbehajtható, és így a billentyűzet a hátlapra kerül. Mégis, nehéz ezt elképzelni, hogy valaki ekkora géppel rohangál körbe a lakásban, amíg az IKEA applikációjával meg nem találja a kanapé helyét.

Gyors tanakodás után arra jutottunk, hogy fölfelé néző kamera két dologra lesz jó:

  • folyamatosan bekapcsolva hagyva mindig meggyőződhetünk róla, hogy semmi nem akar a plafonról az égből a fejünkre esni
  • furcsa ráhajolós szelfiket készíthetünk

A gépek meglehetősen erősek, 8. generációs Intel Core processzorokkal, a nagyobb 15 colos laptopba pedig még egy Nvigia GTX 1050 videokártya is befért, amivel már játékokat is egészen jól lehet futtatni. A kijelzőn megjelenő színek pontosságát a Pantone igazolta, ami arra utal, hogy a tervezők célja inkább az Adobe Photoshop gyorsított futtatása lehetett az erősebb grafikus gyorsító beépítésével. Kíváncsian várjuk, hogy egy teszten miként teljesítenek az új Asus gépek.