Ödön
2 °C
11 °C

Mesterséges intelligencia jósolja meg a földrengések utórengéseit

2018.08.31. 16:24

A kutatók már jó néhány éve dolgoznak azon, hogy előre tudják jelezni a földrengések utórengéseit. Odáig már eljutottak, hogy viszonylag nagy pontossággal meg tudják határozni, mikor jönnek a rengések, de azok helyének azonosításával eddig bajban voltak. Erre kínál most megoldást egy mesterséges intelligenciára épülő új fejlesztés – írja a Quartz.

A neurális hálóra épülő mélytanulásos algoritmusok lényege, hogy hogy ráeresztik őket egy nagy mintára, hogy sok példa alapján mintázatokat fedezzenek fel és tanuljanak meg, amelyek alapján aztán ugyanezt a mintázatot új adatokon is alkalmazni tudják. Így lesz a sok millió fotót nézegető algoritmusból arcfelismerő szoftver vagy értelmes mondatok összepakolására képes csetbot. Vagy éppen utórengés-jósoló gép.

A Google és a Harvard kutatói közösen fejlesztettek egy neurális hálót, amelyet egy 131 ezer földrengésből és az utórengéseik helyéből álló adatbázison tanítottak be. Az eredmény az utórengések helyének előrejelzésére szolgáló eddigi legpontosabb eszköz. A pontossága a Nature szaklapban megjelent tanulmány szerint annak köszönhető, hogy a számolásnál a képlékenységtanból kölcsönzött két olyan tényezőt is figyelembe vesz, amelyekről korábban nem gondolták, hogy összefüggenek az utórengések helyével.

A módszer ugyanakkor még a kutatók szerint is messze áll attól, hogy bevethető legyen. Az irány és az első eredmények ígéretesek, de a gyakorlati alkalmazásig további fejlesztésekre van ég szükség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?