Erzsébet
1 °C
4 °C

Nagyon nehéz lesz elkerülni, hogy a rovarok felzabálják előlünk az élelmet

GettyImages-935597990
2018.08.31. 12:46

A klímaváltozás miatt egyre melegebb az időjárás, ennek következtében pedig az egyre éhesebb rovarok több millió tonnával több termést pusztítanak el 2050-re még akkor is, ha sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet növekedését – állapította meg egy új kutatás.

A hőmérséklet minden 1 fokos emelkedésével a rovarok a világ rizs-, kukorica- és búzatermésének újabb 2,5 százalékát falják fel

– összegzik az eredményeiket a kutatók a Science szaklapban megjelent tanulmányban.

Ez azt jelenti, hogy a felszíni hőmérséklet 2 fokos emelkedésével 213 millió tonna vész kárba a három alapvető gabonaféléből, míg ma 166 millió tonna a veszteség a becslések szerint. A trópusi gabonatermő vidékeken – többek között Brazíliában és Vietnamban – már most olyan a klíma, ami a kártevőknek ideális feltételeket jelent – írja az MTI.

A mérsékelt égövi területek most hűvösebbek, mint ami a legtöbb rovarnak optimális, de ahogy melegszik a klíma, a rovarpopulációk gyorsabb növekedésnek indulnak. Többet is kell enniük, mivel a fokozódó meleg a rovarok anyagcseréjét is gyorsítja. A kettő együtt nagy csapást jelent a termésre

– írta a kutatók közleményében Scott Merrill, a Vermonti Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Mindenki szív, de főleg a szegények

A klíma-előrejelzési és hozamadatok, illetve a rovaranyagcsere jellemzői alapján készült modell segítségével a kutatás megállapítja, hogy mindenki szívni fog:

  • A világ legproduktívabb búzatermesztő régiója, Európa búzájából évente akár 16 millió tonnát is felfalhatnak a gabonaevő rovarok 2050-re.
  • A világ legnagyobb kukoricatermelője, az Egyesült Államok 40 százalékos veszteségnövekedéssel számolhat, ami nagyjából évente 20 millió tonnát jelent.
  • Évente 27 millió tonna rizst falhatnak fel a rovarok Kínában, ahol az összes rizs harmada terem.

A melegedéssel emelkedhetnek az élelmiszerárak, ami leginkább a szegényeket fogja sújtani. Kilencből egy embernek a világon ma sem jut elég élelem, a Föld lakossága pedig 2050-re várhatóan eléri a 9,8 milliárdot az ENSZ becslései szerint.

A világnépesség legnagyobb részének élelme kukorica-, rizs- vagy búzaalapú, 2050-re pedig harmadával nőhet a három gabonaféle iránti kereslet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján.

Akárhogy nézzük, a rovarok nyernek

Nem az a kérdés, megengedjük-e, hogy bekövetkezzen a felmelegedés, hanem hogy mennyi további emelkedést vagyunk hajlandók elviselni

– mondta Curtis Deutsch, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A 2015-ös párizsi klímakonferencián aláírt megállapodás szerint az országok arra törekszenek, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 2 fok alatt tartsák az iparosodás előtti értékhez képest, eközben folytatják az erőfeszítéseket arra, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

De ha el is érik a célt, a rovarok étvágyát nehéz lesz korlátozni.

Bármelyik klímaváltozási forgatókönyvet is nézzük, a kártevők populációi kerülnek ki győztesen, különösen a mérsékelt égöv nagy produktivitású gabonavidékein, ami az élelmiszerek drágulását fogja hozni

– írta Rosamond Naylor, a Stanfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Arról sajnos nem szól a tanulmány, hogy a rovarok megevése mennyiben segíthet a probléma megoldásában.

(Borítókép:  Jasper Juinen / Bloomberg / Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?