Olivér
4 °C
8 °C

Több száz homeopata terméket kellett visszavonni Amerikában fertőzés miatt

000 PAR2003100791644
2018.09.01. 15:15
A homeopátia ugyan a tudományos akadémiák szerint tudományosan megalapozatlan hiedelmeken alapszik, hatékonyságát pedig soha nem igazolták kísérletileg, de legalább nem ártalmas direktben, csak mondjuk akkor, ha valaki miatta utasítja el a bevizsgált gyógyszereket orvosi kezelést. Általában, most ugyanis az derült ki homeopata készítményekről, hogy kifejezetten megbetegíthetik a használóikat.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne használják az egyik jelentős amerikai homeopátiás cég, a King Bio Inc. termékeit, mert azok veszélyesek lehetnek az egészségre. A gyártó készítményeiben bakteriális fertőzés lehet, ami különösen a gyerekeket, a várandós nőket és a gyenge immunrendszerűeket fenyegeti.

Az FDA azután kezdett vizsgálódni, hogy kiderült, a cég néhány homeopatikus készítménye többféle baktériummal, például az immungyengeség esetén veszélyes Burkholderia multivorans-t tartalmazza. Az üzemben ezek után rendszeres mikrobiológiai fertőzés nyomaira bukkantak. A gyanú szerint a problémát a termékek előállításához szükséges vízrendszer okozta. (A homeopátia extrém mértékű higításokkal dolgozik, a potenciálás után a krtikusok szerint a szerben lényegében nem is marad az eredeti hatóanyagból. Ehhez mindenesetre rengeteg vízre van szükség elvileg.)

Az FDA javaslatának megfelelően a cég több száz termékét hívta vissza, miközben azt hangsúlyozzák, hogy nem tudni valós megbetegedésekről. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal nem csak a bakteriális fertőzések veszélyére figyelmeztet, általában is óvatosságra int a homeopátiával kapcsolatban. Azt bírálják, hogy a homeopátiában úgy marketingelek a termékeiket és írják ránagy betűkkel, hogy biztonságos, egészséges” és hatékony, hogy mindezt senki nem vizsgálta meg érdemben. Ugyanez a probléma sok más ország mellett Magyarországon is fennáll: mivel a homeopata szerek nem minősülnek gyógyszernek, mentesülnek a gyógyszerekkel szembeni szigorú szabályok alól.

(Borítókép: / AFP PHOTO / MYCHELE DANIAU )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?