Több száz homeopata terméket kellett visszavonni Amerikában fertőzés miatt

000 PAR2003100791644
2018.09.01. 15:15
A homeopátia ugyan a tudományos akadémiák szerint tudományosan megalapozatlan hiedelmeken alapszik, hatékonyságát pedig soha nem igazolták kísérletileg, de legalább nem ártalmas direktben, csak mondjuk akkor, ha valaki miatta utasítja el a bevizsgált gyógyszereket orvosi kezelést. Általában, most ugyanis az derült ki homeopata készítményekről, hogy kifejezetten megbetegíthetik a használóikat.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne használják az egyik jelentős amerikai homeopátiás cég, a King Bio Inc. termékeit, mert azok veszélyesek lehetnek az egészségre. A gyártó készítményeiben bakteriális fertőzés lehet, ami különösen a gyerekeket, a várandós nőket és a gyenge immunrendszerűeket fenyegeti.

Az FDA azután kezdett vizsgálódni, hogy kiderült, a cég néhány homeopatikus készítménye többféle baktériummal, például az immungyengeség esetén veszélyes Burkholderia multivorans-t tartalmazza. Az üzemben ezek után rendszeres mikrobiológiai fertőzés nyomaira bukkantak. A gyanú szerint a problémát a termékek előállításához szükséges vízrendszer okozta. (A homeopátia extrém mértékű higításokkal dolgozik, a potenciálás után a krtikusok szerint a szerben lényegében nem is marad az eredeti hatóanyagból. Ehhez mindenesetre rengeteg vízre van szükség elvileg.)

Az FDA javaslatának megfelelően a cég több száz termékét hívta vissza, miközben azt hangsúlyozzák, hogy nem tudni valós megbetegedésekről. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal nem csak a bakteriális fertőzések veszélyére figyelmeztet, általában is óvatosságra int a homeopátiával kapcsolatban. Azt bírálják, hogy a homeopátiában úgy marketingelek a termékeiket és írják ránagy betűkkel, hogy biztonságos, egészséges” és hatékony, hogy mindezt senki nem vizsgálta meg érdemben. Ugyanez a probléma sok más ország mellett Magyarországon is fennáll: mivel a homeopata szerek nem minősülnek gyógyszernek, mentesülnek a gyógyszerekkel szembeni szigorú szabályok alól.

(Borítókép: / AFP PHOTO / MYCHELE DANIAU )  • Hírek
  • Hírek