Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Végre tényleg jön a 8K, és kifolynak a tévéből a színek

2018.09.01. 15:00

A berlini IFA kiállításon mindig is erős szereplők voltak a tévék, hiszen itt lehet megfogni a jómódú németeket, hogy jó szélesre nyissák a pénztárcájukat a következő vásárlásnál. Könnyű elmerülni ebben a vizuális orgiában, ám annál nehezebb ránézésre megmondani, hogy melyik technológia lesz a nyerő.

Az biztos, hogy a 8K végre révbe ért.

a most piacra kerülő második generáció tarol a képminőségével.

Csak ne legyenek hiú ábrándjaink, a Samsung QLED technológiájú megjelenítője a legkisebb 65 colos méretben 6 ezer euróról startol, míg a 85 colosért 15 ezer eurót kérnek el, az barátok közt is legalább 5 millió forint áfástul-mindenestül.

Szerencsére nem kell tartani attól, hogy gyorsan elhasználódik ez a csúcstechnika, mert 8K tartalom nagyon nincs rá, azt pedig nehéz elképzelni, hogy ép eszű ember erre eresztené rá a borzasztó minőségű analóg tévé adását, és a végén megtapsolná magát, hogy pár millából megoldotta a pocsék felbontás felskálázását a tévébe beépített csúcsminőségű elektronikával.

Ha a paneltechnológiákat nézzük, akkor a QLED lépéselőnyben van, mert sokkal jobb a képminősége, mint az első generációs Sharp-féle panelnek, de még meglátjuk, hogy ki nevet a végén, a 8K OLED ugyanis még csak kiállítási tárgyként vendégszerepelt az LG standján, és eltelik egy kis idő, mire a boltokba kerül.

Cukormázas pixelek

A Philipsnél mélyebben elmerültünk a tévés pixelbuherálás részleteiben, megmutatták nekünk a hatvanvalahány díjat elnyert OLED 803 és 903 modellekben dolgozó P5 Perfect Picture motor második verzióját, ami a HDR10+ színkezelésnek hála jobban kiemel a filmben bizonyos részleteket, például láthatóvá teszi a töréseket a hegycsúcsok jégsapkáján. Ennek a hasznosságán lehet vitatkozni, mert amikor nem egy nagyon lassú szemléltető demóvideót nézünk, hanem mozifilmet vagy tévésorozatot, pár másodperc után úgyis eltűnik a színről a kiemelt tartalom. Az azért igaz, hogy látható a különbség, természetesebbnek tűnik így a kép.

Bár a természetes látványhoz 8K felbontás is elég lenne, mondta Danny Tack, aki több mint harminc éve vezeti a Philipsnél a képminőséggel kapcsolatos fejlesztéseket, ehhez a pixelmennyiséghez szerinte legalább 85 colos méret passzol, 65 colnál nem mutatkozik meg a 8K előnye - lényegében ezzel támasztotta alá, hogy miért is van most szükség jó képfeldolgozó csipekre. Ezt a technológiát viszont még mindig csak a legdrágább, millió forintnál drágább tévékben találjuk meg, és az OLED árcsökkenésére még várni kell.

Alapvetően olcsóbb az OLED, mint a LED, mert kevesebb lépésből áll az összerakása , de még a gyártási folyamat is viszonylag kezdetleges, jelentősen csökkenteni kell a hibaarányt, és növelni a gyártók számát, mert most mindenki az LG-től vásárol OLED paneleket.

akkor lesz olcsó az OLED, ha már kínában is tudnak majd OLED paneleket gyártani

- mondta Danny Tack.

A tévék fejlődésének következő szintje a képfrissítést érinti majd, ez fog növekedni - mondta Danny Tack. Ezt most leginkább a gamerek igénylik, mert nekik vannak olyan rendszereik, amelyek képesek magasabb frekvencián meghajtani a monitorokat vagy tévéket. A műsorokat készítő tévétársaságok még éppen csak elkezdtek felkészülni rá, hogy több képkockát rögzítsenek, és ezáltal kisimultabb, gördülékenyebb legyen minden mozgás a kijelzőn - ennek a sporteseményeknél van a legnagyobb jelentősége, de a gyors akciófilmeknél is zavaró, ha a tévé nem tudja lekövetni a kameramozgást, és ugrándozik a kép.

Ez pedig azt jelenti, hogy több adatot kell feldolgozni, erősebb csipekre lesz szükség, szóval a tévégyártók fejlesztői a következő években sem fognak unatkozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?