Aliz
6 °C
14 °C

Forradalmasíthatja a gyógyszeripart az élő anyagot is nyomtató folyadéknyomtató

2018.09.04. 09:07
A Harvard kutatói egészen futurisztikusnak hangzó technológiát fejlesztettek ki: az „akusztoforetik” névre keresztelt technikával akár élő sejteket is lehet készíteni egy folyadéknyomtató segítségével. Bár a fejlesztés korai fázisában jár, az innovátorok abban bíznak, hogy ez egyszer áttörést hozhat a gyógyszeriparban.

A nyomtató egy alacsony frekvenciájú hangrezonátorral hoz létre egy olyan „hangmezőt”, mely akár 100G erővel képes felszippantani és cseppeket készíteni a nyomtatóba tett anyagból. Ekkora erőnek még a legnagyobb viszkozitású anyagok sem tudnak ellenállni,  így akár fémcseppeket is lehet készíteni. A cseppek nagysága a hanghullámok amplitúdójától függ.

Bár ez elég durvának hangzik, a hanghullámok nem hatolnak be a cseppek belsejébe, így maga az anyag nem károsodik a kutatók állítása szerint. Ez azt jelenti, hogy akár élő sejteket is lehet nyomtatni a jövőben ezzel a technológiával.

Ez azt jelenti, hogy az olyan anyagok, melyeket idáig nehéz volt kis mennyiségben előállítani, jobban hozzáférhetőek lesznek az iparban, de akár a hétköznapi használatban. A kutatók leginkább a gyógyszeripari felhasználást, új gyógyszerek kifejlesztését remélik a lehetőségtől, de új vezetők és optikai anyagok, sőt kozmetikai szerek és élelmiszerek is megjelenhetnek, ha megvalósul a szupererős folyadéknyomtató.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?