Olivér
5 °C
8 °C

Mocsokra szakosodott robotok veszik el az internetes szennyet kézzel halászók kenyerét

2018.09.04. 09:50

Betanított cenzor segédmunkásnak lenni az interneten manapság valahol a focilabdavarró gyerekmunkások és bangladesi hajóroncsfeldolgozók között van az emberhez méltó élet skáláján. A többség nem szeret napi 8-10 órában gyerekpornót és lefejezős videókat, vadidegenek halálos fenyegetéseit és töméntelen mennyiségű szennyét tanulmányozni akkor sem, ha úgymond ezzel lenne részese a digitális kapitalizmusnak. Nem is véletlen, ezt a trash-moderátor ipart is egyre inkább kiszervezik a világ nyomorúságosabb részére, a Fülöp-szigetek például az egyik fő bázisa a szemétóceánt kanállal halászgató moderátoroknak.

A Google most mesterséges intelligenciát fejleszt, hogy emberek helyett nagyrészt robotok végezzék ezt a feladatot. Ez a gyermekabúzus jeleit fogja keresni képek és videók millióin, úgy, hogy közben csak a lehető legminimálisabb emberi jelenlétre és beavatkozásra legyen szükség. Amellett, hogy így kevesebb mocskot kell puszta kézzel kiszűrni, a rendszer sebessége és hatékonysága is jelentősen megnő, az ígéret szerint a nyolcszorosára. Ráadásul így nem csak a jogsértőként már valakik által bejelentett, jelzett tartalmakat csekkolhatják, hanem random módon bármit, így sokkal több problémás tartalom akadhat fent a rendszeren.

Az okos gyerekpornószűrőt a Google más vállalatoknak és civil szervezeteknek is ingyenesen a rendelkezésre bocsátja, ha azok részt vesznek a Google Content Safety programjában. Lehet, hogy a robotok nem veszik el mindenkinek a munkáját a közeljövőben, de a globális digitália betanított munkásaiét könnyen lehet, hogy igen. Gyerekpornóban persze mindig lesz igény kiszolgáltatott szereplőkre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?