Műanyagszemét hajthatja az autókat egy technológia segítségével

2018.09.04. 12:01
Brit tudósok, de ennek van értelme, ha bejön: a Swansea Egyetem kutatói kifejlesztettek egy eljárást, mely a műanyaghulladékból készítene üzemanyagot a hirogénmeghajtású járműveknek. A megvalósítás azért még odébb van.

terv szerint egy fényelnyelő anyagot tesznek a műanyaghoz, majd az oldatot napfénynek teszik ki. A lúgos kémiai folyamat végén hidrogén keletkezik.

Ez hosszú távon olcsóbb lehet a jelenlegi újrahasznosításnál, és a legfontosabb, a felesleges műanyaghulladék ellentüntetése mellett még az üzemanyagot is olcsóbbá teheti a hidrogénmeghajtású járművek számára. A technológia további előnye a kutatók szerint, hogy nem túl válogatós: különböző műanyagtípusoknál használható, és a műanyagba keveredő szemét sem zavarja, egy kis ételmaradék még jót is tesz a kémiai folyamatnak állítólag.

Azt azért ne feledjük, hogy ez egyelőre csak terv, a műanyag felhasználásával kapcsolatos izgalmas tervek pedig ugyan segíthetnek, ha valóban elterjednek, de a valódi megoldás a hulladéktermelés radikális csökkentése lenne.  • Hírek
  • Megtakarítás