Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Műanyagszemét hajthatja az autókat egy technológia segítségével

2018.09.04. 12:01
Brit tudósok, de ennek van értelme, ha bejön: a Swansea Egyetem kutatói kifejlesztettek egy eljárást, mely a műanyaghulladékból készítene üzemanyagot a hirogénmeghajtású járműveknek. A megvalósítás azért még odébb van.

terv szerint egy fényelnyelő anyagot tesznek a műanyaghoz, majd az oldatot napfénynek teszik ki. A lúgos kémiai folyamat végén hidrogén keletkezik.

Ez hosszú távon olcsóbb lehet a jelenlegi újrahasznosításnál, és a legfontosabb, a felesleges műanyaghulladék ellentüntetése mellett még az üzemanyagot is olcsóbbá teheti a hidrogénmeghajtású járművek számára. A technológia további előnye a kutatók szerint, hogy nem túl válogatós: különböző műanyagtípusoknál használható, és a műanyagba keveredő szemét sem zavarja, egy kis ételmaradék még jót is tesz a kémiai folyamatnak állítólag.

Azt azért ne feledjük, hogy ez egyelőre csak terv, a műanyag felhasználásával kapcsolatos izgalmas tervek pedig ugyan segíthetnek, ha valóban elterjednek, de a valódi megoldás a hulladéktermelés radikális csökkentése lenne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?