Aliz
6 °C
14 °C

Szelfizzen, és keresse meg, melyik festmény ábrázolja önt

2018.09.04. 13:52

Mostantól Magyarországon is elérhető a Google Arts & Culture, az az applikáció, amelyik néhány másodperc alatt megkeresi a művészeti adatbázisában, hogy melyik történelmi portré hasonlít önre a leginkább. Mármint a mesterséges intelligencia szerint. Az app androidos telefonokra a Playstore-ból innen, az Apple Store-ból pedig innen tölthető le. Ezután csak egy szelfit kell lőnni, majd megkapjuk a hozzánk leginkább hasonlító festményeket (jobba gördítve lehet újabbakat kérni).

Ebből ilyenek jöhetnek ki:

Google Arts & Culture
Fotó: Google Arts & Culture

A Google már vagy két éve létező nagy művészeti appja egyébként tényleg hasznos, marketingszempontból pedig kétségtelenül ügyes volt, amikor idén év elején elindították ezt a kis szolgáltatást, a saját szelfijeinket hasonlítja össze híres festők portréival. Az alkalmazás használata elég egyszerű: csak készítenünk kell egy szelfit, és a Google arcfelismerő technológiája listáz egy csomó hasonló remekművet az amszterdami Rijksmuseum, a washingtoni Phillips Collection vagy az ausztráliai National Portrait Gallery gyűjteményéből. Az app százalékos értékelést is ad arról, hogy szerinte mennyire hasonlít a saját fotónk a kiválasztott portréhoz. Ha a felhasználó rákattint a találatra, további háttérinfókat tudhat meg az alkotásról.

Ez az, ami a nagy nemzetközi hájp lecsengésével mostantól Magyarországon is elérhető. Mostanra a világ 1500 kulturális intézménye több mint 10 ezer alkotása közül tud elvileg hozzánk hasonlót választani a rendszer. Az eredmény ugyanakkor nem feltétlen okoz hatalmas aha-élményt, kicsit úgy tűnik, mintha egy bajusz/szemüveg/vigyor már simán elég is lenne az AI-nek egy komoly fokú egyezéshez.

A Mona Lisára például állítólag a megszólalásig hasonlít David Bowie és Michael Jacksonnak a warholiánus szerelemgyereke:

1536057560237 (2)

Mi ilyen szelfitechnikával készült portrékat kaptunk a techtud rovatban:

Továbbá:

Hegyeshalmi kolléga
Hegyeshalmi kolléga
Az Arábiai Lawrence imitátor Balage és Arábiai Lawrence
Az Arábiai Lawrence imitátor Balage és Arábiai Lawrence
Fotó: Google Arts & Culture
Bolcsó lovagi gúnya nélkül, egy szimpla Cesare Alessandro Scagliaként
Bolcsó lovagi gúnya nélkül, egy szimpla Cesare Alessandro Scagliaként

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?