Erzsébet
1 °C
4 °C

Több millió pótolhatatlan tárgy vált hamuvá a leégett riói nemzeti múzeumban

2018.09.04. 10:47

Egy nappal a tűz után, keddre virradóra még mindig füstöltek az üszkös romok Rióban, a földig leégett brazil nemzeti múzeum maradványaiban. Hosszú ideje globálisan is ez a kulturális örökséget érő legnagyobb veszteség. Talán az Iszlám Állam szíriai műemlékpusztításai, korábban a tálibok buddhista szentélyek ellen is viselt afganisztáni háborúja fogható csak a mostani tragédiához.

A helyi idő szerint vasárnap este, zárás után fellángoló tűz pontos oka továbbra is ismeretlen. A gyanúsított az egyik olyan apró lánggal felfelé hajtott papírléggömb, amilyet Dél-Amerikában is előszeretettel vetnek be a bulikon, noha elvileg illegálisak. Könnyen lehet, hogy egy ilyen landolt a tetőzeten, a fa szerkezet pedig könnyen lángra kapott.

Az épület közismerten rossz állapotban volt, régóta felújításra szorult, volt, hogy a kutatók adták össze saját zsebből a pénzt még a takarítására is. Nem volt rendes tűzvédelmi rendszer sem, csak néhány régi poroltó és tűzriasztó. A 80 kivezényelt tűzoltó hat óra alatt tudta megállítani a lángokat. A múzeum most júniusban ünnepelte 200. születésnapját – az elkeseredett szakemberek azt mondják, a tragédia előrelátható volt.

Bár még izzanak a romok a hamu alatt, már antropológusok, paleontológusok, régészek, természettudósok próbálják felmérni a károkat, és menteni, amit lehet. Több mint 20 millió katalogizált tárgyat őriztek Brazília nemzeti múzeumában. Itt volt a világ egyik legnagyobb meteoritja, melyet még 1784-ben találtak meg. Rendkívül jelentős prekolumbián, komoly görög és római gyűjtemény, pompeii mozaikok és egyiptomi múmiák, globálisan is jelentős kollekció a gerinctelenek világából és dinoszauruszcsontokból, de itt őrizték Amerika legősibb ismert emberi fosszíliáját, a 11500 éve élt Luzia koponyáját is. A kivételes dél-amerikai bennszülött indián gyűjtemény is elpusztult minden bizonnyal. 

Néhány munkatárs még a tűz alatt az épülethez rohant, hogy megpróbáljon valamit megmenteni a gyűjteményből és kutatásaiból. A romok előtt aztán hétfőn elkeseredett tömegtüntetés volt, a résztvevők a hivatalos szervek felelősségét firtatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?