Olivér
4 °C
8 °C

Tengerfenéken legelészik egy cápafaj

shutterstock 103872425
2018.09.05. 11:16

Itt az első növényevő cápája, ha nem is teljesen vega: kutatók szerint a kalapácsfejű cápa étrendjének jelentős részét növények teszik ki. Az új eredmény szerint az Atlanti-óceánban és a Mexikói-öbölben élő faj egyik alaptápláléka a tengerfenéken növő tengeri fű.

Ez az első ismert cápafaj, mely mindenevő táplálkozási stratégiával rendelkezik

– fogalmaznak a kaliforniai és a floridai egyetem kutatói.

Az korábban is tudott volt, hogy a kalapácsfejű cápák gyomrába szokott jutni tengeri fű is, de úgy gondolták, hogy ez inkább csak a halvadászat közben csúszik le, és nem is biztos, hogy megemésztik. A most publikált új tanulmány azonban kimutatja, hogy a tengeri fű fontos szerepet játszik a cápák tápanyagfelvételében is.

A kutatók szerint a faj egyedeinek gyomrát 60 százalékban a tengeri fű tölti ki, és azonosították az ennek emésztéséhez szükséges enzimeket is. A cápa ezek szerint jobban képes feldolgozni a növényi táplálékot, mint például a panda.

(Borítókép: Kalapácsfejű cápa egy tengerifű mezőn - fotó: Shutterstock)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?