Aliz
6 °C
14 °C

Nem szigorú kalóriamegvonás, hanem a pszichológus segít lefogyni a gyerekeknek

2018.09.05. 14:04

Nem támogatják a szigorú kalóriamegvonásos diétákat, inkább pszichológust vonnak be a kezelésbe a Semmelweis Egyetem gyermekkori elhízással foglalkozó obezitás centrumában. Itt, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán az év eleje óta végeznek kutatómunkát, a cél a túlsúllyal szembeni még hatékonyabb fellépés.

A magyar kamaszok 20-25 százaléka elhízott. Ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka felnőttkorában is túlsúlyos lesz, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár.

A gyermekkori túlsúly komplex probléma, egy dietetikus, edző, vagy orvos önállóan nem tudja hatékonyan kezelni

– mondja Dr. Szabó András, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (itt működik az obezitás centrum) igazgatója. Náluk orvosok, táplálkozásszakértők és pszichológusok működnek együtt. Éves szinten közel 1000 gyereket vizsgálnak meg, elsősorban tizenéveseket. Nem ritka, hogy 14-15 éves gyerekeket 100 kg feletti testtömeggel regisztrálnak a klinikán.

  • Mozgásszegény életmód,
  • iparilag feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek,
  • zsírban gazdag ételek,
  • fölösleges, extra szénhidrátok mértéktelen fogyasztása:

ezek az elhízás fő okai Szabó András szerint.

Az elfogyasztott mennyiségnél jóval kevesebb táplálékkal is fedezni tudnánk a napi energiaszükségletünket, de a szigorú kalóriamegvonásos diétákat a klinika igazgatója nem tartja hatékonynak. Mint a Semmelweis Egyetem közleménye írja:

Bár eleinte látványos fogyás tapasztalható, a sanyargató étrend során a szervezet alkalmazkodik a csökkentett kalóriabevitelhez, és a fogyás leáll, a diéta befejeztével ráadásul a gyermek vissza is hízik. Sokkal célravezetőbb, ha egy pszichológus is bekapcsolódik az életmód átalakításába.

A centrumban a pszichológiai segítés célja, hogy a normál táplálkozás megtartása és aktívabb életvitel mellett a plusz kompenzációs ételeket a gyermek ne fogyassza el, ne étkezzen unalomból, és ne meneküljön az evésbe stressz hatására. Nem radikálisok: Szabó András szerint a gyermek lelki egészsége miatt kiemelten fontos, hogy legalább hetente egyszer „bűnözhessen”, és az ünnepekkor se maradjon ki a közös étkezésekből.

A túlsúllyal szerinte már a kezdeti stádiumban, az első plusz kilók megjelenésekor foglalkozni kell, a hatékony fellépéshez pedig az egész család együttműködése szükséges.  Óvodás és kisiskolás korban némi túlsúly még elfogadható, a pubertáskori plusz kilók mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, főleg, hogy a z elhízás folyamatát egy idő után nehéz megállítani: egyre inaktívabb lesz a gyermek, megterhelővé, fárasztóvá válik számára a sport, illetve könnyen kiszorulhat a csapatjátékokból a többiek kirekesztő magatartása miatt.  Mint mondta:

Nem a kalóriák számolgatásában van a siker kulcsa, hanem a feldolgozott, ízfokozókkal dúsított élelmiszerek visszaszorításában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?