Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Nem szigorú kalóriamegvonás, hanem a pszichológus segít lefogyni a gyerekeknek

2018.09.05. 14:04

Nem támogatják a szigorú kalóriamegvonásos diétákat, inkább pszichológust vonnak be a kezelésbe a Semmelweis Egyetem gyermekkori elhízással foglalkozó obezitás centrumában. Itt, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán az év eleje óta végeznek kutatómunkát, a cél a túlsúllyal szembeni még hatékonyabb fellépés.

A magyar kamaszok 20-25 százaléka elhízott. Ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka felnőttkorában is túlsúlyos lesz, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár.

A gyermekkori túlsúly komplex probléma, egy dietetikus, edző, vagy orvos önállóan nem tudja hatékonyan kezelni

– mondja Dr. Szabó András, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (itt működik az obezitás centrum) igazgatója. Náluk orvosok, táplálkozásszakértők és pszichológusok működnek együtt. Éves szinten közel 1000 gyereket vizsgálnak meg, elsősorban tizenéveseket. Nem ritka, hogy 14-15 éves gyerekeket 100 kg feletti testtömeggel regisztrálnak a klinikán.

  • Mozgásszegény életmód,
  • iparilag feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek,
  • zsírban gazdag ételek,
  • fölösleges, extra szénhidrátok mértéktelen fogyasztása:

ezek az elhízás fő okai Szabó András szerint.

Az elfogyasztott mennyiségnél jóval kevesebb táplálékkal is fedezni tudnánk a napi energiaszükségletünket, de a szigorú kalóriamegvonásos diétákat a klinika igazgatója nem tartja hatékonynak. Mint a Semmelweis Egyetem közleménye írja:

Bár eleinte látványos fogyás tapasztalható, a sanyargató étrend során a szervezet alkalmazkodik a csökkentett kalóriabevitelhez, és a fogyás leáll, a diéta befejeztével ráadásul a gyermek vissza is hízik. Sokkal célravezetőbb, ha egy pszichológus is bekapcsolódik az életmód átalakításába.

A centrumban a pszichológiai segítés célja, hogy a normál táplálkozás megtartása és aktívabb életvitel mellett a plusz kompenzációs ételeket a gyermek ne fogyassza el, ne étkezzen unalomból, és ne meneküljön az evésbe stressz hatására. Nem radikálisok: Szabó András szerint a gyermek lelki egészsége miatt kiemelten fontos, hogy legalább hetente egyszer „bűnözhessen”, és az ünnepekkor se maradjon ki a közös étkezésekből.

A túlsúllyal szerinte már a kezdeti stádiumban, az első plusz kilók megjelenésekor foglalkozni kell, a hatékony fellépéshez pedig az egész család együttműködése szükséges.  Óvodás és kisiskolás korban némi túlsúly még elfogadható, a pubertáskori plusz kilók mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, főleg, hogy a z elhízás folyamatát egy idő után nehéz megállítani: egyre inaktívabb lesz a gyermek, megterhelővé, fárasztóvá válik számára a sport, illetve könnyen kiszorulhat a csapatjátékokból a többiek kirekesztő magatartása miatt.  Mint mondta:

Nem a kalóriák számolgatásában van a siker kulcsa, hanem a feldolgozott, ízfokozókkal dúsított élelmiszerek visszaszorításában.