Jolán
2 °C
4 °C

Nincs menedék, még a teljes sötétségben élő korallzátonyok is kifehérednek

2018.09.05. 15:19
Az ausztrál Nagy-korallzátonyt 2016-ban sújtó tömeges korallfehéredés a mélytengeri területeken, szinte sötétségben élő virágállatokat sem kímélte - állapították meg a kutatók a Nature-ben publikált tanulmányukban. Az eredmények még inkább baljós képet festenek a tengeri lények millióinak otthont adót koralltelep hosszú távú sorsáról.

Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyt az elmúlt években a korallevő töviskoronás tengericsillagok inváziója, az üledékképződés, a vízminőség romlása, az óceánvíz savasodása egyaránt sújtotta, majd jött (2016-ban és 2017-ben többször is) a tömeges korallfehéredés, amikor gyakorlatilag megfőttek a koralltelep egyes részei.

A kutatók eddig úgy gondolták, hogy a mélytengeri zátonyok menedéket jelentenek az óceán hőmérsékletének melegedésével szemben. A legfrissebb eredmények szerint azonban a tömeges korallfehéredés a sekélyebb és mélyebb vizekben elterülő zátonyokra is fenyegetést jelent.

Az új kutatásban távirányítású járműveket és búvárcsapatokat bevetve tanulmányozták az ausztrál Nagy-korallzátony északi részének több részét a korallfehéredés tetőzésekor. Az eredmények szerint a vízfelszín alatt 40 méterrel élő virágállatok közel negyedére volt hatással, míg az ennél sekélyebb vizekben élő korallok majdnem felét érintette súlyosan a 2016-os fehéredés. A 40 méter mélyen élő kolóniák 6 százaléka, a felszín alatt 5-25 méterrel élők 8-12 százaléka pusztult el.

Döbbenetes volt látni, hogy a korallfehéredés hatásai ezekre a szinte teljes sötétségben lévő zátonyokra is kiterjedtek, miközben azt reméltük, hogy az elhelyezkedésük védelmet nyújthat nekik ezzel a pusztító természeti jelenséggel szemben

– mondta Pedro Frade, a tanulmány társszerzője.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

Mint az MTI megjegyzi, Ausztrália továbbra is a világ egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátója és a helyi kormányt rengeteg kritika éri, amiért nem tesz eleget az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításáért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?