11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 4
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Nincs menedék, még a teljes sötétségben élő korallzátonyok is kifehérednek

2018.09.05. 15:19
Az ausztrál Nagy-korallzátonyt 2016-ban sújtó tömeges korallfehéredés a mélytengeri területeken, szinte sötétségben élő virágállatokat sem kímélte - állapították meg a kutatók a Nature-ben publikált tanulmányukban. Az eredmények még inkább baljós képet festenek a tengeri lények millióinak otthont adót koralltelep hosszú távú sorsáról.

Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyt az elmúlt években a korallevő töviskoronás tengericsillagok inváziója, az üledékképződés, a vízminőség romlása, az óceánvíz savasodása egyaránt sújtotta, majd jött (2016-ban és 2017-ben többször is) a tömeges korallfehéredés, amikor gyakorlatilag megfőttek a koralltelep egyes részei.

A kutatók eddig úgy gondolták, hogy a mélytengeri zátonyok menedéket jelentenek az óceán hőmérsékletének melegedésével szemben. A legfrissebb eredmények szerint azonban a tömeges korallfehéredés a sekélyebb és mélyebb vizekben elterülő zátonyokra is fenyegetést jelent.

Az új kutatásban távirányítású járműveket és búvárcsapatokat bevetve tanulmányozták az ausztrál Nagy-korallzátony északi részének több részét a korallfehéredés tetőzésekor. Az eredmények szerint a vízfelszín alatt 40 méterrel élő virágállatok közel negyedére volt hatással, míg az ennél sekélyebb vizekben élő korallok majdnem felét érintette súlyosan a 2016-os fehéredés. A 40 méter mélyen élő kolóniák 6 százaléka, a felszín alatt 5-25 méterrel élők 8-12 százaléka pusztult el.

Döbbenetes volt látni, hogy a korallfehéredés hatásai ezekre a szinte teljes sötétségben lévő zátonyokra is kiterjedtek, miközben azt reméltük, hogy az elhelyezkedésük védelmet nyújthat nekik ezzel a pusztító természeti jelenséggel szemben

– mondta Pedro Frade, a tanulmány társszerzője.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

Mint az MTI megjegyzi, Ausztrália továbbra is a világ egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátója és a helyi kormányt rengeteg kritika éri, amiért nem tesz eleget az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításáért.  • Hírek
  • Bankszámla