Ödön
1 °C
11 °C

Tömeges elefántmészárlás nyomaira bukkantak Afrikában

2018.09.05. 10:00
87 legyilkolt elefánt megcsonkított tetemére bukkantak állatvédők Botswanában. Az állatok, többnyire nagytermetű elefántbikák, levágott teste agyarak nélkül feküdt az elvileg jól védett nemzeti park területén az Okavango delta közelében.

A ritkán lakott, afrikai mércével stabil berendezkedésű, a természetvédelemre nagy hangsúlyt fektető Botswana a nagyvadak legbiztosabb menedékének számít az egész kontinensen. Az afrikai elefántok harmada is az országban él, most mégis éppen itt végeztek kegyetlen mészárlást a vadorzók.

Az Elephants Without Borders nemzetközi állatvédő szervezet emberei a levegőből találtak rá egy viszonylag kis területen a 87 elefánt holttestére július-augusztusban. Nem egy időben gyilkolták le őket, inkább úgy tűnik, hogy az orvvadászok rendszeresen vadászták le az elefántokat az elmúlt időszakban. Különösen a nagy agyarú állatokat keresték. Bár a kormány tagad, szerintük az állatok többsége természetes halált halt, a természetvédők szerint a bizonyíték egyértelmű: az idős elefántok arcáról levágták az agyarukat.

DmNuyolU4AAp0NT
Fotó: Elephants without borders

Pedig Botswanában a nemzeti parkokat felfegyverzett őrség védi, akik arra is fel vannak hatalmazva, hogy lelőjék a tetten ért illegális vadászokat. A kemény, brutális fellépés miatt Botswana idáig a természetvédelem paradicsomának számított, bár a nemzeti parkok védelmi rendszerét többen rossznak tartják: mivel a helyieknek nincs hasznuk a környező vadvilágból és meg vannak fosztva a természetes erőforrásaik jelentős részétől, könnyen az orvvadászok pártjára állhatnak.

Ahelyett, hogy lelőnék a vadászokat, azokra kellene koncentrálni, akik irányítják a kereskedelmet. A pénz útját követve megtalálni a közvetítőket és mögöttük a szervezőket

nyilatkozta a New York Times-nak Annette Hübschle dél-afrikai kriminológus. Azt nem nehéz kitalálni, hogy ez az út az elefántcsontnak mágikus gyógyhatást tulajdonító Kelet-Ázsiába vezet. Bár Kína néhány éve betiltotta az elefántcsont-kereskedelmet, az interneten így is hozzá lehet jutni az áruhoz. Ezzel függ össze, hogy az elmúlt tíz évben tovább nőtt az elefántok elleni orvvadászat Afrikában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?