Erzsébet
1 °C
4 °C

A Földön kívüli élet kutatására kell a NASA-nak koncentrálnia

2018.09.06. 17:37
A NASA-nak több pénzből nagyobb űrtávcsöveket kell építenie a jelenlegieknél a még hatékonyabb bolygókutatáshoz és a Földön kívüli élet felleléséhez – állapítja meg egy friss amerikai kongresszusi jelentés.

Az amerikai tudományos akadémia jelentése korszakváltást jelent a kommentárok szerint.

Az emberiség évszázadok vagy inkább évezredek óta szeretnék kifürkészni, hogy van-e élet a Földön kívül. Most itt a lehetőség, hogy húsz éven belül választ találjunk erre a kérdésre

– mondja David Charbonneau a Harvard Egyetem csillagásza.

A jelentés úgy fogalmazza meg a NASA előtt álló prioritásokat, hogy azok elsősorban ezt, az exobolygó-kutatást segítsék elő. Ennek érdekében olyan nagy hatótávolságú űrtávcsövek és földi távcsövek építését szorgalmazzák, melyekkel közvetlenül lehet megfigyelni a Naprendszeren kívüli bolygókat.

Ez rendkívül költséges, amit főleg annak fényében nehéz átverni az amerikai költségvetésen, hogy a mostani hasonló nagyprojekt, a Webb-űrtávcső építése jóval lassabban halad (most 2021 a céldátum) és jóval költségesebb az eredetileg tervezettnél.

A mostani jelentés a bolygókutatás tágabb céljai között kifejezetten szorgalmazza a földön kívüli élet, valamint a potenciálisan lakható bolygók keresését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?