Aliz
6 °C
14 °C

A mesterséges intelligencia az internetnél is jobban át fogja alakítani az életünket

2018.09.06. 16:47
Ha nem hoznak világosabb és körültekintőbb szabályokat, a mesterséges intelligencia néhány nagyhatalmú vállalat kezében lévő kontorállálatlan technológiává válhat – figyelmeztet az egyik legismertebb brit tudós, a British Science Association elnökévé megválasztott Jim Al-Khalili elméleti fizikus.

Ha a tudomány, a kormányzati szervek és az ipari szereplők nem fognak össze, hogy együtt alkossák meg az új szabályokat, az emberek ugyanúgy meg fognak rettenni a mesterséges intelligencia potenciáljától, ahogy a génmódosítással is szembefordult a közvélemény. Már csak ezért is érdemes minden szereplőnek egy világosabb szabályrendszerért tevékenykednie Al-Khalili szerint.

A népszerű tudományos ismeretterjesztő, a média tudományos műsoraiban is rendszeresen megszólaló fizikus a Brit Tudományos Fesztivált fogja megnyitni a jövő héten, ebből a beszédéből hoztak nyilvánosságra részleteket, melyekben a mai tudományos-technológiai forradalom talán legfontosabb szegmensével, a mesterséges intelligencia (AI) jövőjével foglalkozik.

A fizikus szerint az AI az internetnél is jobban átalakíthatja az életünket néhány évtizeden belül. Ha azonban a mesterséges intelligencia technológiája és következményei nem lesznek átláthatóbbak, a megítélése annyit romolhat, hogy emiatt az AI nem biztos, hogy meg tudja valósítani a benne rejlő lehetőségeket.

Al-Khalili egyetért azokkal, akik szerint a mesterséges intelligencia teljesen át fogja alakítani a társadalmat. Mint mondja, a jelenléte már most is erősen érezhető a mindennapokban is, elég csak az Alexához hasonló virtuális asszisztensekre gondolni, vagy a Facebook, a Google, az Amazon „szinte már fizikai tudatára”. A mesterséges intelligencia azonban könnyen egyenlőtlenebb világot eredményezhet – szól a figyelmeztetés –, és minél hamarabb el kellene kezdeni beszélni róla az iskolákban is, hogy felkészültebbek legyünk, amikor még inkább átszövi a teljes életünket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?