Olivér
4 °C
8 °C

Igényes és gyors laptopra vágyik a magyar

2018.09.06. 13:49

„Egyre igényesebbek a magyar laptopvásárlók, és a pár évvel ezelőtti 120-140 ezer forintos átlagárról eljutottunk a 180-200 ezer forintos átlagig” - mondta Farkas András, a Notebook.hu vezetője. Kérdésünkre azt is kifejtette, hogy a megfelelő modell kiválasztásánál általában elsődleges szempont a processzor ereje, a háttértár mérete, és az akkumulátor élettartama.

Az átlagos gépben:

  • Intel Core i3 vagy i5 processzor
  • 1 terabájtos háttértár
  • és Windows 10 van. 

Ma már a felhasználók igen nagy része, körülbelül 70 százalék előre telepített Windows rendszerrel rendeli meg a gépét a vállalat adatai szerint, szóval visszaszorult a másolatokkal való ügyeskedés. Sőt, azt látja a kereskedőcég, hogy az Office 365 csomag is a népszerű kiegészítők közé került. 

Az eladások eloszlása pedig nagyjából úgy néz ki, hogy nagyon erős a 150-180 ezer forint és a 180-280 ezer forint közé eső szegmens, és akik ilyen gépet vesznek, azok értelemszerűen nem a lehető legolcsóbb laptopot akarják megszerezni. Azt is nézik, hogy milyen extra képességeket kapnak, és a kereskedő mekkora háttértámogatást tud nyújtani, feltelepíti-e a Windows, beállítja-e nekik a rendszert.

Ennek az erős középkategóriás szegmensnek a bővülését nagyban erősítik azok az átlagnál erősebb gépek, amelyekben már komolyabb - Nvidia vagy AMD - grafikus gyorsítót találunk, így még ha nem is kimondottan gémereknek szánt modellről van szó, a júzer tud rajta egy-két jó játékot futtatni. Ide tartoznak például a HP Pavilion sorozat jobb grafikus csippel ellátott laptopjai, vagy például a Dell G-sorozatának tagjai.

A tisztán gamer gépek ennél pont egy lépcsőfokkal magasabban, a 300-400 forintos árkategóriában vannak. Ebben a szegmensben is erős a növekedés, a notebook.hu szerint duplázódtak az eladások, ami részint annak köszönhető, hogy nemcsak játékok futtatására használják a gépek nagyobb erejét, hanem videók és zenék szerkesztésére is.

Iparági forrásaink szerint idehaza is nagyon erős a Lenovo részesedése, amely egész Európában sokkal jobban teljesít, mint világszerte, és az Asus is az élen jár Magyarországon.

Rohannak az olcsó pénzért

A növekedés egyik hajtómotorjaként a praktikus, akár 20 hónapos hitelkonstrukciókat jelölte meg a kereskedés vezetője, és most már online elintézhető ez is, nem kell bankba rohangálnia a vevőnek. Az viszont meglepő, hogy a hazai vásárlóknak egyébként nincs ellenére a rohangálás:

a rendelések 40 százalékát adják le online, és ezek a gépeknek is a bő kétharmadát a boltban veszik át.

A notebook.hu részben annak az apropóján tartott iskolakezdő sajtótájékoztatót, hogy a piacra kerültek az Intel Optane gyorsító memóriával ellátott laptopok. Fontos odafigyelni a kereskedő oldalán a részletekre, mert bár azt írják, hogy a speciális akcióban piacra dobott gépeiket 20 vagy 24 GB memóriával szerelték fel, rögtön utána látható, hogy ebből mennyi a RAM, vagyis hagyományos értelembe vett memória, és mennyi a RAM-nál sokkal lassabb, ám a merevlemeznél fürgébb Optane Memory, ami speciális gyorsítótárként viselkedik, és nem veszi át a RAM szerepét.

Mivel az Optane Memory a laptopok M.2 PCIe bővítőhelyére kerül, azt az alternatívát is érdemes fontolóra venni, hogy ugyanarra a helyre egy gyors SSD kerüljön.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?