Ödön
2 °C
11 °C

Egy új technológiával az életveszélyes nyílt sebek maguktól is begyógyulnak idővel

2018.09.06. 13:07
Egy új orvosi megoldás vírosokkal veszi rá a sebet, hogy új bőrt hozzon létre. Így az olyan nagyméretű nyílt sebek helyén is egészséges bőr keletkezhet, amelyeket idáig csak műtéti úton tartottak rekonstruálhatónak. A felfedezés akár a bőr megfiatalításában is segíthet.

Az olyan életveszélyes égési sérülések vagy nagy fekélyek helyén is képes a bőr némi rásegítéssel a teljes regenerálódásra, amelyeknél az orvosi rutin idáig csak a műtétet tartotta megoldásnak. Ha a sérülés nagyon súlyos, elpusztulnak azok a bőrsejtek is, melyekből elindulhatna a regeneráció. Erre fejlesztett ki a San Diego-i Salk Intézetben működő kutatócsapat egy új eljárást: vírusok segítségével programozzák át a seb és az alatta lévő kötőszövet eredetileg más funkciójú sejtjeit, hogy a bőrsejtekhez szükséges négy fehérje előállításában vegyenek részt. Az új megoldással 18 nap alatt sikerült az új bőrt előállítani.

Bár ezt most még csak egereken próbálták ki, a kutatók nagyon bizakodnak. Úgy gondolják, hogy a nagyon nehezen gyógyuló sebeknél, cukorbetegeknél és idősebb embereknél is működhet majd az eljárás, hosszabb távon pedig nem csak bőrsejteknél, de akár károsodott szervek esetében is segíthet a hasonló innováció. Sőt, a plasztikai-szépészeti felhasználás is lehetséges:

Az átprogramozó technológiánkban megvan a lehetőség, hogy az elöregedett vagy más módon egészségtelen bőrt is megfiatalítsa

– nyilatkozta a felfedezésről beszámoló Independentnek a kutatást vezető professzor, Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?