Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Példátlan az EU-ban, ahogy Magyarország megsérti az egyetemi autonómiát

2018.09.06. 14:41

A genderszak bezárásával Magyarországon az állam úgy sérti meg az egyetemi és az akadémiai szféra autonómiáját, ami az Európai Unióban példa nélküli. Hasonló támadások csak Oroszországban és Törökországban vannak – írja a Guardianben a magyar kormányt támadó véleménycikkében az Európai Egyetemek Szövetségének vezetője.

A szervezet főtitkára, Lesley Wilson szerint a magyar egyetemek komoly politikai nyomás alatt állnak, a tudomány és a felsőoktatás elleni magyar állami politika pedig precedens nélküli az EU-ban. Bár a kormány munkaerőpiaci okokkal magyarázta a gender szak ellehetetlenítését, a főtitkár az ideológiai támadásokra emlékeztet.

Miközben határozottabb politikai választ várna az EU-tól, felhozza, hogy a magyar biztos, az oktatásért és kultúráért felelő Navracsics Tibor sem állt ki a kormány lépésével szemben. (Amikor Navracsicsot a szakmegszüntetésről kérdezték,   azt mondta , ennek az ügynek semmi köze a felsőoktatási autonómiához, sima szakpolitikai kérdés.)

Wilson emellett az antimigrációs törvénnyel példálózik, és azzal, hogy a CEU, hogy ne minősüljön törvény szerint migrációt elősegítő szervezetnek, inkább nem indítja el a menekült hallgatóknak szánt OLIve programját.

Más intézmények és hasonló dilemmák előtt állnak, csak még nem hozták nyilvánosságra

– állítja a főtitkár, de forrásait nem nevezi meg. Az Európai Parlament magyar jogállamisággal kapcsolatos szavazása elé időzített levél szerint az Európai Egyetemek Szövetségének az az álláspontja, hogy a genderszak beszántása és az antimigrációs törvény megerősíti azt a folyamatot, ami szerintük a 2014-es jogi reformokkal kezdődött: az állami kontroll erősödését Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?