Olivér
4 °C
8 °C

Szándékosan rongálhatták meg a Szojuz űrhajót

2018.09.06. 15:21

Szándékosan okozhatták a légszivárgást a Szojuz MSZ-09 űrhajóban az Energia űrkutatási vállalat belső vizsgálóbizottsága szerint – írja az MTI a TASZSZ-ra hivatkozva.

A bizottság az esetet azonosítatlan személyek szándékos cselekedetének minősíti

– jelentette ki egy névtelenül nyilatkozó, az űriparban illetékesnek mondott informátor. A forrás szerint a gyártási eljárás nem irányoz elő semmilyen két milliméteres átmérőjű fúrást az űrhajó törzsében, és ha valaki fúrógépet használt rajta, szándékosan tette. A Szojuzokat egyedileg kézzel, fúró használata nélkül szerelik össze.

hole 1

„Az egyik verzió, hogy minden az űrhajó végső összeszerelése után történt, és ha így van, akkor szándékosságról van szó” – idéz a TASZSZ egy másik, szintén névtelenül nyilatkozó személyt.

Két próbamozdulat a fúróval - és ott a lyuk. A kérdés az, kinek volt szüksége arra, hogy egy fúróval bemásszon (az űrhajóba), leszakítsa a burkolat egy részét, fúrni próbáljon egy nehezen hozzáférhető helyen, leragassza a helyet és újból elfedje azt? A rossz szándék verziója ebben az esetben magától kínálkozik.

A TASZSZ úgy értesült, hogy a Szojuz MSZ-09-es vagy a végső összeszerelő üzemben, vagy pedig az ellenőrző és tesztelő állomáson sérülhetett meg, még azelőtt, hogy a járművet átszállították volna Bajkonurba. Mindkét szigorúan ellenőrzött létesítmény a Moszkvához közeli Koroljovban található.

A Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat is vizsgálja az űrhajóban keletkezett rendkívül helyzet lehetséges okait, egyebek között azt, hogy a Szojuz sérülése nem már a Nemzetközi Űrállomással való összekapcsolódása után történt-e. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás múlt szerda éjjel a Szojuz MSZ-09 űrhajón.

A Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról
A Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról

A 2 milliméteres hajszálrepedést az űrhajósoknak péntekre sikerült behegeszteniük, helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson, amelyhet az űrhajót csatlakoztatták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?