Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Az orosz űrhajósok bizonyítékot keresnek a Szojuz szándékos megrongálására

2018.09.07. 09:47
Utasítást kaptak az orosz űrhajósok arra, hogy gyűjtsenek bizonyítékokat, hogy miként keletkezett egy furat a Szojuz MSZ-09 űrhajó burkolatában.

A kozmonauták a furatról készített fotó- és videoanyagokat, valamint az azzal kapcsolatos mérési adatokat már eljuttatták a Földre. A feladat most az, hogy mintát vegyenek abból a ragasztóból, amellyel az alumíniumfalon fúrt lyukat elfedő szövetet rögzítették, valamint hogy kutassák fel az egyéb nyomokat, a többi között a fúrásból keletkezett fémforgácsokat.

Mint mi is megírtuk, az Energia űrkutatási vállalat belső vizsgálóbizottsága nem zárja ki a lehetőséget, hogy a Szojuz űrhajóban szándékosan és rosszhiszeműen okozhatták a légszivárgást. Közben a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat is igyekszik megállapítani az űrhajóban keletkezett rendkívül helyzet okát, egyebek között a gyártási hiba lehetőségét, valamint azt, hogy a Szojuz sérülése nem már a Nemzetközi Űrállomással való összekapcsolódása után történt-e.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás múlt szerda éjjel a Szojuz MSZ-09 űrhajón. A részletek ismertetésekor Rogozin nem zárta ki a szándékos károkozást sem.

A mintegy 2 milliméteres hajszálrepedést az űrhajósoknak péntekre sikerült behegeszteniük, helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson, amelyhez az űrhajót csatlakoztatták.

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek