Olivér
5 °C
8 °C

Fémet könnyeznek a fák az óceániai dzsungelben

2018.09.07. 15:51

A nehézfémek többsége gyengébben vagy erősebben, de toxikus, és a nikkel is közéjük tartozik. A meglehetősen ritka, ám igen keresett fém (ötvözőelemként különösen fontos, a fémpénzek, így az euróérmék is tartalmaznak nikkelt például) egyik legnagyobb előfordulási helye az óceániai Új-Kaledónia. A Franciaországhoz tartozó tengerentúli területen a nikkel ráadásul könnyen hozzáférhető: az szigetcsoport jelentős részben a nikkelkivitelből él. A felszíni bányászat azonban súlyosan rombolja a környezetet. A talajerózió miatt évről-évre visszaszorul az esőerdő, és több endemikus madár- és egyéb állatfaj is kipusztult vagy veszélyeztetett.

A nikkelre néhány másik nehézfémmel, például a vassal, cinkkel, mangánnal szemben általában nincs szüksége az élő szervezeteknek, sőt, mérgezőnek számít. De nem mindenkire. Mint arra a hetvenes évektől felfigyeltek, Új-Kaledónia fogyatkozó esőerdeiben van egy ritka fafaj, a Pycnandra acuminata, mely nagy mennyiségben tartalmaz nikkelt; a nikkel akár a teljes tömegének a 25 százaléka teheti ki. Toxikus fém van a gyökerében, a leveleiben, még a magjában is.

The-Ni-hyperaccumulator-Pycnandra-acuminata-Sapotaceae-from-New-

Mint arra újabb kutatások (és a BBC is) is felhívják a figyelmet, a Pycnandra acuminata az evolúció különleges megoldása. Az új-kaledóniai, erősen ultrabázisos talajhoz alkalmazkodva nem csak elviseli a fémet, de fel is használja azt valószínűleg a kártevőkkel szembeni védekezésben veszi hasznát. A fa olyan mennyiségben tartalmaz nikkelt, hogy belső nedveit megcsapolva – mondjuk gumi helyett – is a fém csöpög ki a törzséből.

Az akár 20 méteresre is megnövő fa vizsgálata már csak a lassú növekedés miatt sem egyszerű, de most először sikerült röntgentechnikával pontosabb képet kapni az alkotó anyagokról. Bár az alkalmazkodás pontos módját továbbvizsgálják, az egyértelműnek tűnik, hogy a nikkelgazdag talajhoz való adaptáció az emberi beavatkozástól független. A fémkedvelő Pycnandra acuminata-t azonban az ember a jövőben is hasznosíthatja: akár súlyos talajszennyezéseknél, ahol ültetett erdőkkel lehetne esetleg megtisztítani a fémtől a talajt, akár egyfajta új, környezetbarátabb bányászati technológiával, melyben a növények megcsapolásával nyerhetnék ki a föld fémeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?