Erzsébet
1 °C
4 °C

Japán újra legalizálná a bálnavadászatot

2018.09.07. 10:54
Japán azt szeretné, hogy újra lehessen kereskedelmi céllal vadászni a bálnákra. A kezdeményezést a jó nevű Nemzetközi Bálna Bizottság (IWC) a jövő héten tárgyalja Rióban. Amíg kiderül, hogy ez változtat-e bármin érdemben, olvasgassunk recepteket.

Igen, japán flották idáig is leöltek minden évben pár száz bálnát annak ellenére, hogy ezt 30 éve tiltják nemzetközi egyezmények, de legalábbis elméletben ennek más volt a jogalapja: bár ezt a kritikusai soha nem hinnék el nekik (okkal), ők arra hivatkoznak, hogy ezt pusztán tudományos céllal teszik. Más kérdés, hogy a bálnákat úgy is lehetne kutatni, hogy életben maradnak, igaz, így nehezebb lenne őket eladni éttermeknek.

Az 1986-os nemzetközi megállapodás tehát hagyott egy gigantikus kiskaput azoknak az országoknak, melyek a nemzeti tradíció elengedhetetlen részének tekintik a bálnagyilkolást. Ez Izlandra és Norvégiára is érvényes nagyjából, ők most Japán fő támogatói abban, hogy ne kelljen többé kamu tudományos megfontolásokra hivatkozni.

A '86-os megállapodás csak ideiglenesen tiltotta meg a kereskedelmi célú bálnavadászatot, addig, amíg az évszázados túlvadászat miatt súlyosan veszélyeztetett világpopuláció újra magához tér. A gyakorlatban azonban az ideiglenes tiltásból lényegében állandó lett; az állatvédő szervezetek és a permanens tiltás pártján álló országok (az élen Ausztráliával, akik rendszeresen összecsapnak ezeken a vizeken Japánnal) ebből nem hajlandóak engedni. Japán azonban most újra nekiveselkedik; és ha nem megy át a bálnalegalizációs tervük, akár a nemzetközi bizottságból is kiléphetnek.

Ők többek között arra hivatkoznak, hogy a Japánban kedvelt csukabálnák éppenséggel nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, a vadászatuk semmivel sem rosszabb, mint más vadon élő állatoké. Ha újra engednék a bálnavadászatot, akkor is lenne egy éves kvóta, nagyjából hasonló ahhoz (kb. 3-400), mint ahány állatot tudományos indokkal ma is levadásznak a japán hajók.

Végül egy bálnarecept:

  • Áztass tejbe egy centiméteres szeletekre vágott, megtisztított bálnát egy éjszakára.
  • Piríts rá hagymán a bálnára, sózd-borsozd.
  • Ízesítsd babérlevéllel.
  • Főzd forró vízben 15-20 percig, sűrítsd be és szórd meg pirított hagymával.
  • Főtt burgonyával, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?