Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Teljesen felesleges általános probiotikumokat venni

2018.09.07. 15:27
A probiotikumok, vagyis a jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásának alig van hatása a szervezetre – állapította meg egy nagyszabású izraeli elemzés.

A Weizmann Tudományos Intézet tudósai 11 bélbaktériumból, köztük lactobacilusokból és a bifidobaktériumokból készítettek probiotikumkoktélt, melyet egy hónapon át 25 egészséges önkéntes fogyasztott. A hónap elteltével szövetmintát véve azt vizsgálták, hogy a baktériumok megtelepedtek-e, és okoztak-e változást a béltevékenységben.

A Cell című tudományos lap közölte az eredményeket, melyek szerint az esetek felében a jó baktériumok a szájon át bejutottak a szervezetbe, majd a másik oldalon távoztak is belőle. A többieknél az elfogyasztott baktériumok egy kicsit időztek a gyomorban és a belekben, majd kiszorították őket a már ott lévő mikrobák.

Az emberi bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad otthont, minden emberben más a népesség összetétele. Tévedés azt várni, hogy a boltok polcain árult probiotikumok mindenkinek hatásosak lesznek, a jövő a testre szabott koktéloké

– mondta Eran Elinav, a kutatás vezetője a BBC-nek.

Az egyéni igények figyelembe vétele nélkül probiotikumot vásárolni haszontalan az esetek jó részében

– tette hozzá.

A kutatók ráadásul azt is megállapították, hogy a beszedett probiotikumok késleltették a normális, egészséges baktériumflóra önálló helyreállását.

A jelenlegi álláspont az, hogy a probiotikumok ártalmatlanok és jót tesznek mindenkinek. Eredményeink azonban új mellékhatást tártak fel, melynek akár hosszú távú következményei is lehetnek

– magyarázta Elinav az MTI szerint.

A probiotikumoknak van néhány tudományosan igazolt kedvező hatása, ezek egyike, hogy védik a koraszülötteket a bélfalelhalással járó vastagbélbetegséggel szemben.