16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Észbontó harminc éven van túl a szuperautó

NAK 4078
2018.09.09. 19:05

A vasárnap záruló Grand Basel 2018 kiállításon bemutatott mintegy száz autó közt jól elkülöníthető blokkot alkotnak a legkorszerűbb autócsodák. Ahogy végigtapogattam - szigorúan szemmel - a szelekció közel harmadát kitevő sportautókat, az tűnt fel, hogy - és ez személyes, magyar vonatkozás - a rendszerváltás éveivel esik egybe nagyjából az úgynevezett szuper-, majd hiperautók, a hétköznapi autóktól az extrém végletekig különböző sportkocsik markáns megjelenése a világ autópiacának egy igazán szűk, de annál fizetőképesebb szegmensében.

Nekem, gyerekként ez nyilván nem tűnt, nem is tűnhetett fel, de élénken él még most is bennem az a csodálkozás, amikor a kilencvenes évek elején külföldről kaptam egy Burago-autót, egy Ferrari F40-et (most is ott van a könyvespolcon). Tudtam én, hogy vannak sportautók, meg egyéb fantasztikus, a haverok Matchboxai közt, meg az autóskártya lapjain megbúvó, furcsa nevű, spéci járgányok, de a Forma-1-ből ekkor már jól ismert autómárka újdonságát látva tizenéves fejjel rádöbbentem: ez az igazi truváj, az autózás veleje.

Nyilván bele lehet kötni, meg korábbi modelleket felemelgetni, de talán pont az F40-től számítható az autós technológiai fejlődésnek az a leágazása (vagy inkább felívelése), aminek napjaink legőrültebb négykerekű járműveit köszönhetjük. Ezért is indul a Grand Baselen szereplő autók alábbi válogatása az F40-nel, néhol picit elkalandozva, de azért nem túl messze keveredve a hiper-szuper vonaltól.  • Tippek
  • Bankszámla