Erzsébet
1 °C
4 °C

Észbontó harminc éven van túl a szuperautó

NAK 4078
2018.09.09. 19:05

A vasárnap záruló Grand Basel 2018 kiállításon bemutatott mintegy száz autó közt jól elkülöníthető blokkot alkotnak a legkorszerűbb autócsodák. Ahogy végigtapogattam - szigorúan szemmel - a szelekció közel harmadát kitevő sportautókat, az tűnt fel, hogy - és ez személyes, magyar vonatkozás - a rendszerváltás éveivel esik egybe nagyjából az úgynevezett szuper-, majd hiperautók, a hétköznapi autóktól az extrém végletekig különböző sportkocsik markáns megjelenése a világ autópiacának egy igazán szűk, de annál fizetőképesebb szegmensében.

Nekem, gyerekként ez nyilván nem tűnt, nem is tűnhetett fel, de élénken él még most is bennem az a csodálkozás, amikor a kilencvenes évek elején külföldről kaptam egy Burago-autót, egy Ferrari F40-et (most is ott van a könyvespolcon). Tudtam én, hogy vannak sportautók, meg egyéb fantasztikus, a haverok Matchboxai közt, meg az autóskártya lapjain megbúvó, furcsa nevű, spéci járgányok, de a Forma-1-ből ekkor már jól ismert autómárka újdonságát látva tizenéves fejjel rádöbbentem: ez az igazi truváj, az autózás veleje.

Nyilván bele lehet kötni, meg korábbi modelleket felemelgetni, de talán pont az F40-től számítható az autós technológiai fejlődésnek az a leágazása (vagy inkább felívelése), aminek napjaink legőrültebb négykerekű járműveit köszönhetjük. Ezért is indul a Grand Baselen szereplő autók alábbi válogatása az F40-nel, néhol picit elkalandozva, de azért nem túl messze keveredve a hiper-szuper vonaltól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?