Aliz
6 °C
14 °C

Az Antarktisz térképe lett a legrészletesebb

2018.09.10. 11:53

Rendkívül részletes térkép készült az Antarktiszról, de nem azért, hogy megtaláljuk a legjobb sarki kávézót, amikor arra járunk. Egyrészt nem járunk arra, a sarkon pedig nem árulnak kávét, az ott dolgozó kutatónak viszont nagy segítség, hogy láthatóvá váltak a jég és a hó kisebb eltérései, és ez alapján nyomon tudják követni a kontinens felszín változásait.

Egészen mostanáig jobb térképünk volt a Marsról, mint az Antarktiszról - mondta a gleccserkutató Ian Hovat, az Ohio Állami Egyetem munkatársa, aki részt vett a kontinenst feltérképező REMA programban. A tudósok a 2009 és 2017 között készült több százezer műholdfelvételt, összesen több mint 150 terabájtnyi adatot fűztek össze egy szuperszámítógép segítségével.

Jól mutatja az ábra a régi és az új térkép közti különbséget
Jól mutatja az ábra a régi és az új térkép közti különbséget

A szokásos ezer méteres felbontás helyett az antaktiszi térképnek 2-8 méteres felbontása van, vagyis egy autó méretű tárgy jól látszana rajta.

Mivel autóból nem sok száguldozik arrafelé, a tudósok egészen mással tervezik múlatni az idejüket: figyelik a jég mozgását, a gleccserek vékonyodását, a folyókat és a vulkáni tevékenységet.

(Ohio Állami Egyetem)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?