Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Bátran rábízhatja a gyerekre a Lumix FT7-et

NAK 0901
2018.09.10. 09:39

Májusban mutatta be a Panasonic új kompakt digitális fényképezőgépét, a Lumix FT7-et, ami a gyártó öt évvel ezelőtt piacra dobott víz-, por- és ütésálló kamerájának, az FT5-nek alapos ráncfelvarráson átesett utódja. Lépjünk most gyorsan túl azon a mantrán, hogy "manapság alig vesznek a népek a kompakt kamerát, mivel mindenkinek a zsebében ott lapul egy az okostelefonban" – leginkább azért, mert a prémium kompaktok közé sorolható, árát tekintve sem valami olcsó Lumix FT7 a gyártó szándékai szerint is más ligában, leginkább a strapabíró akciókamerák (GoPro és társai, valamint a hozzá talán legközelebb álló Olympus TG-5) mezőnyében szeretne játszani. A tavasz végi bejelentés után kapóra jött, hogy két hétre – hogy hogy nem, épp a nyaralás idejére – megkaparinthattam egy FT7-est, így ha nem is extrém sportokat űzve, de azért nagyjából képet alkothattam arról, hogyan állja meg a helyét túrázás, strandolás, jó idő, rossz idő közepette.

Lássuk először is a lényeges specifikációkat:

 • Képérzékelő (effektív képpontszám): 20,4 megapixel CMOS (1/2,3 hüvelykes)
 • Optika: Lumix DC Vario, 4,9-22,8 mm, f/3.3 - 5.9 (optikai zoom: 4,6-szoros)
 • Ekvivalens gyújtótávolság (35mm): 28-128 mm
 • Expozíció: leghosszabb záridő 4 másodperc, legrövidebb záridő 1/16000 másodperc
 • Expozíció-kompenzáció: van
 • Fénymérés: spot, mátrix, középre súlyozott
 • Fényérzékenység (ISO): 80-6400
 • Élességállítás: autofókusz (AF segédfény van)
 • Vaku: beépített vaku, hatótávolsága 0,3-3,1 m (vakupapucs nincs)
 • Vörösszemhatás-csökkentés: van
 • Képformátum: JPEG (RAW nincs)
 • Maximális képfelbontás: 5184x3888 pixel
 • Képstabilizátor: van, optikai
 • Sorozatfelvétel: 10 kép/mp (maximumális képfelbontásnál)
 • Fehéregyensúly állítás: van
 • Fényképezési módok: intelligens automata, program AE, manuális, jelenet-előválasztás, kreatív vezérlő, sport, hó, vízpart és szörf, víz alatti, panoráma
 • Videófelvétel: van (MP4)
 • Maximális videófelbontás: 4K (3840x2160 pixel)
 • FPS (maximum felbontásnál): 30 kép/másodperc
 • Slow motion: 100 kép/másodperc, HD 1280×720 HD/25p
 • Önkioldó: van
 • Kijelző: 3 hüvelykes (1,04 millió képpontos) LCD, hőkezelt üveg mögött
 • Kihajtható kijelző: nincs
 • Képkereső: van, digitális (0,2 hüvelykes 1,17 millió képpontos)
 • Vízállóság: 31 méterig
 • Kimenetek: USB, microHDMI
 • Wi-fi: van
 • Méretek: 116,7*76,1*37,3 mm
 • Súly: 319 g (akkuval)
 • Akkumulátor: Li-ion (3,6 V, 1250 mAó, 4,5 Wó, USB-n tölthető)
 • Akkumulátor-üzemidő: kb. 300 kép hátsó kijelzővel, 250 kép élő képkeresővel

Az már a fenti adatokból is látható, hogy a – mondjuk így – lassításspecialista akciókamerákkal nem veheti fel a versenyt a Panasonic gépe, a 100 kép/másodperces gyorsfelvétel messze nem eredményez olyan látványos slo-mo élményt, mint pl. a GoPro 240 fps felvételi módja. A 4K felbontású videózás ettől persze kellőképp vonzó lehetőség marad, pici megszorítással: mozgóképfelvételkor az amúgy sem extrémnagy látószög tovább csökken, azaz számolni kell azzal, hogy a filmezendő témától távolabb kell helyezni a kamerát, mintha csak fotót készítenénk. Az igazat megvallva, az elmélyült videózás, hosszas svenkelések amúgy sem az én világom, így különösebben nem is nyúztam a kamera eme funkcióját, ráadásul a videóval ellentétben a fényképkészítés sokkal inkább mondható az FT7 erősségének.

Kezdjük ott, hogy feltehetően sokak számára jelent vonzó lehetőséget az Instagram-filterekhez fogható jelenet és kreatív módok széles tárháza – ami csak fényképezés esetén használható (azaz videózás közben nem tudjuk megadni, hogy "romantikus naplemente", vagy "csillámló illuminációk" fényviszonyaihoz igazodó módban készüljön a felvétel). Ha jól számoltam, összesen 22 kreatív szűrő (mint pl: régi szép idők, szépia, monokróm, tilt-shift, fantasy, csillagszűrő stb.) és 21 jelenetválasztás (mint pl: selymes bőr, élénk kék ég, romantikus naplemente, tiszta éjjeli táj, éles éjszakai portré, virág, étel, desszert stb.) áll rendelkezésre, tehát 43-féle előre megadott módon készíthetünk el egy képet, digitális kreativitásunk határa majdhogynem a csillagos ég, vagy legalábbis a jó ízlés. (Az Instagram a maga szerény 40 filterével épp csak pariban marad).

Az, hogy az FT7 ütés-, por- és vízálló, elég sok előnnyel jár: hátizsákba bedobott, túranadrág oldalzsebébe dugott, gyerek kezébe nyomott kameraként ideális eszköz nyaralási emlékek megörökítéséhez. Egyrészt nem igényel különösebb törődést, vízparton, vízben, porban fulladozó zenei fesztiválon is bátran használható, anélkül, hogy a körülmények meggyötörnék a masszív, külön vízálló tokot nem igénylő kameraházat.

Nekem különösen kedvemre való volt, hogy bízva a strapabírásában, bátran oda tudtam adni a gyerekeknek. Egészen felszabadító és utólag sok meglepetést tartogató dolog úgy kirándulni, hogy a fotózást jó párszor rájuk bízhattam, anélkül, hogy a fotófelszerelés épségért kellett volna aggódni.

Az egyszerű beállítási lehetőségek és magától értetődő kezelőgombok gyors kitanulása után le se akarták tenni a gépet, sokszor úgy kellett külön elkunyerálni tőlük, hogy én is tesztelhessem, mit tud. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gyártó szerinti két méterig tartó ütésállóságot, 100 kilopondos erejű nyomásállóságot, illetve a –10 °C-ig terjedő fagyállóságot nem nyílt alkalom kipróbálni.)

Vakuzni a jakuzziban?

Ugyan a nyaralás alatt nem próbálkoztam könnyűbúvárkodással (sem), de strandra, medencébe többször is magammal vittem a kis Lumixot, ami semmiféle jelét nem mutatta, hogy zavarná a vizes közeg (és persze az augusztus végi hideg, esős, párás idő sem hozta zavarba). Ami a fő funkciót, a víz alatti fotózást illeti, azért vannak korlátai az FT7-nek.

Ha nincs elég fény (beltéri medence, felhős idő), akkor bizony vaku nélkül nehezen boldogul, és ha nem elég tiszta a víz (sok a lebegő szennyeződés, buborék), akkor vakuval sem lehet értékelhető képeket készíteni. Úgy képzelem, hogy hiába a 31 méteres mélységig tartó vízállóság, csak fényes nappal, kristálytiszta tengervízben tud ez a képesség igazán kibontakozni.

De miután ezeken túltettem magamat, és nem törekedtem natgeó-díjas tengeri természetfotók készítésére, egész jó szórakozást jelentett a fényképezőgép víz alatti használata. Itt érdemes megemlíteni, hogy az elektronikus képkereső leginkább víz alatt nyert értelmet, a sokféle csillanás miatt nehezen látható hátoldali kijelző helyett igazán jól jött, hogy egy jól árnyékolt kis nézőkén is lehetett képet komponálni.

Az FT7-nek talán két szembetűnő fogyatékossága van. Az egyik, ami a relatíve kicsi érzékelőlapkába túl sok megapixelt zsúfoló kompakt fényképezőgépekre jellemző: gyér fény esetén erősen romlik a képminőség. Az esti vagy éjszakai fotókon (hiába a sok hangzatos esti, éjszakai jelenetválasztó mód) a beépített zajszűrés miatt sok részlet elmosódik, és a végeredmény nem túl esztétikus, és mivel RAW-ban nem, csak JPG formátumban készülnek a képek, utómunkával se nagyon lehet menteni a helyzetet. A másik: a meglehetősen kicsi, kis töltéstároló képességű akkut nem lehet a végtelenségig nyúzni, alig bírja fél-egy napig, két-háromszáz kép után bizony tölteni kell. Aki viszont mindezzel együtt tud élni, a képminőség elé helyezve mondjuk a kamera strapabírását, azt hiszem hosszú évekre szóló társat kaphat a kb. 130-140 ezer forintjáért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?